Jean Paul Sartre este, probabil, cel mai cunoscut scriitor al Franței. Eseist, om politic și gânditor controversat, reprezentant convins al existențialismului, avea să impresioneze și să șocheze generații. Se naște la Paris într-o vreme complicată și fascinează generații cu ideile sale pline de nuanțe și atent studiate. O cunoaște pe cea care îi va deveni parteneră necondiționată, Simone de Beauvoir și pune bazele, împreună cu aceasta, unui șir de romane nemaipomenite. Este interesat, în paralel, de politică și dezvoltarea societății în care îi este dat să trăiască.
Povestea de dragoste cu romanciera durează întreaga viață, deși este fracturată de scurte episoade de despărțire, de certuri violente, care țin primele pagini ale gazetelor din întreaga lume și de fel și fel de alte altercații. Cumva, cei doi vor fi legați pe plan afectiv, dar despărțiți de convingerile politice pe care le susțin. Sartre se implică în fondarea unui nou cotidian, de stânga, numit metaforic Liberation, iar Beauvoir nu va fi de acord cu acest demers. Totuși, cei doi nu se vor separa, de fapt, niciodată, iar jurnalul de bătrânețe al filozofului va confirma dragostea pe care o poartă iubitei sale.
Este concentrat, de asemenea, pe cursuri și lecții particulare. Predă filosofia la Paris și în alte zone din Franța și este apreciat în cercurile academice. Ulterior, deprinde mai multe limbi străine și se arată interesat de culturile vechi, tradiționale. Face reinterpretări al unor opere diverse și reușește să le ofere o notă personală extraordinară. Este nominalizat la premiul Nobel, dar refuză să apară pe lista laureaților și trimite președintelui de comisie o scrisoare motivând refuzul. Informarea respectivă face înconjurul lumii, iar academia suedeză îl critică pentru poziția sa vizavi de prestigioasa distincție. Premiul i se acordă totuși, dar Sartre nu îl va accepta nicioodată. Scrisoarea pe care a trimis-o academiei suedeze va dăinui și astăzi într-un muzeu celebru din Franța.
Revenind la operele sale, scriitorul are darul de a îmbina realitatea zilelor sale cu ficțiunea închipuită și atent creionată în mintea sa.
"Căile libertății" este, probabil, una dintre cele mai cunoscute scrieri pe care Sartre avea să o ofere umanității. Profundă, filosofică, plină de idei subiective, dar realiste, va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională și extrem de apreciată dincolo de hotarele Franței. Aici, autorul ne vorbește despre libertate și despre dorința individului de a o avea în orice condiții.
Ideea de libertate apare încă din preistorie, când oamenii se luptau pentru a atinge acest deziderat. Ulterior, Antichitatea i-a regrupat și le-a reconfigurat pozițiile și ideile vizazi de acest ideal. Comunitățile, societățile și națiunile au luptat secole de-a rândul pentru independență și unitate, pentru pământ și libertate.
Romanul lui Sartre este atent structurat, iar personajele sale sunt captive într-un joc nebunesc, într-o permanentă căutare a libertății, dincolo de limite. Francezul ne vorbește despre alegeri greșite, despre neputință și despre responsabilitate.
Cartea poate fi găsită pe site-ul anticariatului nostru, la numai un click distanță, în mai multe ediții, iar dintre acestea amintim următoarele: RAO (2000), RAO (2001).