Prea puține cărți sunt catalogate atât de stranii și amuzante precum aceasta. O satiră incredibilă, parcă ruptă din viață. Scrisă cu patos, ca o culegere, ea cuprinde mai multe povești adevărate din viața terapeuților. Kottler, el însuși terapeut, ajunge să noteze fiecare întâlnire mai specială pe care o are. Cumva, transmite această practică și mai departe și culege de la ai săi colegi istorii felurite, care mai de care mai palpitante și mai interesate, cu care se prezintă în fața unui public critic și curios.
Cartea conține mai multe scrieri personale, în care au fost modificate numele personajelor. Autorul prezintă povești dramatice, cazuri stranii și greu de rezolvat. Cumva, el prezintă incursiunea terapeuților și procesul de vindecare prin care trec pacienții. Unii dintre ei abandonează această luptă la mijlocul ei, alții abia ajung la final și alții ies învingători în fața traumelor. Autorul știe cum să ne prindă în poveste și cum să ne aducă în față fel și fel de evenimente pe care doar un terapeut le poate trăi.
Printr-un umor subtil, cu o forță de evocare extraordinară și apelând la satiră, acesta reușește să ne destindă și să ne distragă. Opera sa vine ca o formă de detașare a acestuia. Fiecare caz solicită o energie mare din partea terapeutului, iar pauzele sunt cheia spre o consiliere bună și rodnică. Astfel, autorul nostru decide să își împărtășească poveștile cu publicul larg.
Lucrarea este una incredibilă, care prezintă luptele interioare ale unor pacienți. Cumva, aici, în cabinetul de terapie, aceștia reușesc să-și înfrunte temerile, angoasele și să lupte cot la cot cu depresii și manii. E drept, calea este lungă și presărată de fel și fel de obstacole, iar eroii au adesea tendința de a se da bătuți.
Într-o relatare de zile mari, autorul reușește să ne capteze atenția și să ne motiveze să apelăm la terapie ori de câte ori ne simțim încolțiți de probleme sau incertitudini. Atenție! Pentru unii dintre noi e posibil să nu funcționeze. Nu vă mirați! El nu dorește să proiecteze asupra cititorului imaginea terapeutului salvator, a eroului, a binefăcătorului, ci ne relatează obiectiv, cu un ton simplu și amuzant, fel și fel de evenimente.
De-a lungul carierei sale, s-a lovit de fel și fel de momente care l-au pus în dificultate. Acum vrea să facă lumină și să aducă în fața noastră cele mai interesante cazuri ale sale.
Cartea de față este dramatică și amuzantă în egală măsură, plină de entuziasm pe alocuri și asemenea unei lecții de viață prin alte capitole. Autorul știe să atingă acea coardă sensibilă, știe să ne determine să privim dincolo de binele nostru, știe să ne învețe să demascăm oamenii din jur și știe cum să ne arate diferența dintre realitate și mit. Lucrarea va sta la baza unor studii psihologice de mai apoi și va reprezenta veriga de studiu pentru cei aflați la început de drum. Pe site-ul nostru, aceasta este de găsit în mai multe ediții: TREI (2009), TREI (2010).