Romanul de mister “Impresie falsă”, “False impression”, în limba engleză, de Jeffrey Archer, a apărut în anul 2005, la editura britanică Macmillan, fiind publicat în mai multe locații, cea mai importantă fiind Statele Unite ale Americii, la editura St. Martin's Press.
Romanul se încadrează în sfera misterului, autorul realizând un nou roman în care misterul, spionajul și prezentarea unor detalii istorice sunt elemente care se întrepătrund armonios și scot la iveală o poveste captivantă ce ține cititorul într-o stare de curiozitate permanentă și nu îi oferă niciun fel de indiciu asupra deznodământului. Povestea se developează pe mai multe continente, plecând din Londra, până în București sau Tokyo, vorbind despre o cursă pe mai multe continente pentru valorificarea unui tablou celebru, totul pentru o răzbunare din partea personajului principal, Anna Petrescu.
În România, romanul apare în anul 2005, la editura Vivaldi, în format broșat, fiind lansat în mai multe ediții, iar o altă editură care publică romanul este Readers Digest, într-un volum cartonat ce propune patru titluri ale unor autori celebri, printre care și Jeffrey Archer.
Jeffrey Howard Archer s-a născut la data de 15 aprilie 1940, într-un burg din nordul Londrei, fiind un scriitor și fost politician englez contemporan, autor a peste 30 de romane, piese de teatru sau povestiri pentru copii, unul dintre cei mai de seamă scriitori contemporani englezi.
Crește în orașul de coastă, Somerset, fiind marcat de moartea tatălui său din anul 1956, atunci când acesta avea doar 16 ani, dar și mai târziu când află mai multe lucruri despre trecutul afundat în corupție și relații extraconjugale.
Urmează cursurile elementare în localitatea unde a crescut, Somerset, pentru ca mai târziu, acesta să obțină o bursă de studii la “Wellington School”.
Din anul 1961, acesta merge la “Departamentul Universității Oxford pentru Educație Continuă”, acolo unde studiază mai mulți ani, iar din anul 1967, intră în politică, fiind consilier pentru Partidul Conservator.
Începe să scrie pentru a evita falimentul în anul 1974, prima sa carte fiind “Nici un ban în plus, nici un ban în minus”, carte care se bucură rapid de un succes imens atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie, vorbind despre scheme financiare și despre răzbunări de milioane de dolari.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “În linie dreaptă”, 1991, “Onoare printre hoți”, 1993 sau “Căi de glorie”, 2009.
Romanul de mister “Impresie falsă” de Jeffrey Archer vorbește despre o nouă călătorie pe muchie de cuțit pentru capturarea unui tablou foarte rar, ce urma a fi vândut, astfel că pentru dobândirea acestui bun de o importanță deosebită, mai multe pesonaje centrale ajung să ducă o luptă cot la cot, pe mai multe continente, scopul fiind pe lângă valoarea inestimabilă și răzbunarea.
Personajul principal al operei este Anna Petrescu, o angajată concediată de către un bancher ce se ocupa cu afaceri dubioase și frauduloase, pe nume Bryce Fenton, cel care dorește cu ardoare să pună mâna pe un inestimabil tablou istoric pictat de Vincent Van Gogh.
Așadar, acesta este urmărit din umbră de tânăra Anna Petrescu, aceasta încercând în prealabil să o ajute pe Arabella Wentworth să recupereze o parte din averea familiei prin vânzarea acestui tablou de Van Gogh, tablou ce este dorit și de Fenston.
Pe de altă parte, Fenston este urmărit de către FBI, Jack Delaney, fiind pe urmele lui dar și pe urmele Annei, aceștia crezând că aceasta este încă angajata bancherului. Pentru a o opri pe Anna, Fenston apelează la serviciile unui mercenar, Olga Krantz, iar totul devine din ce în ce mai captivant și mai periculos.
În final, Olga Krantz este rănită de către agenții secreți și încarcerată, iar Anna, reușește să vândă tabloul unui magnat japonez, care o și ajută angajând-o în compania sa ca CEO, iar Fenston este arestat de către FBI, aceștia având suficiente dovezi pentru a-l trimite la închisoare.
Romanul urmează să fie ecranizat, lansarea lui fiind anunțată pentru următorii doi ani, acesta urmând a fi regizat de Jon Cassar, Mark Romoff și Jeffrey D. Steiner.