Romanul “Nici un ban în plus, nici un ban în minus”, “Not a penny more, not a penny less”, în limba engleză, de Jeffrey Archer, a apărut în anul 1976, la editura Jonathan Cape, din Marea Britanie, iar mai apoi, la câteva luni distanță, la editura Doubleday, din New York, Statele Unite, fiind primul roman din cariera de scriitor a acestuia.
Opera a fost scrisă, atunci când Archer s-a confruntat cu o problemă la limită, acesta fiind amenințat cu falimentul, vorbind în cuprinsul operei despre bani și despre problemele pe care un mogul al petrolului le are, atunci când încearcă să facă mai multe acțiuni frauduloase.
În România, romanul apare în anul 1994, la editura Rao, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul în România, alte două ediții fiind publicate în anii 2005 și 2016, în format broșat.
Jeffrey Howard Archer s-a născut la data de 15 aprilie 1940, într-un burg din nordul Londrei, pe nume Islington, fiind un scriitor și fost politician englez contemporan, autor a peste 30 de romane, piese de teatru sau povestiri pentru copii.
Crește în orașul de pe coasta sud-vestică a Regatului Unit, Somerset, fiind marcat de moartea tatălui său din anul 1956, atunci când acesta avea doar 16 ani, dar și mai târziu când află mai multe lucruri despre trecutul neguros al tatălui său, acesta având un copil dintr-o relație extraconjugală.
Urmează cursurile elementare în Somerset, pentru ca mai târziu, din anul 1951, acesta să obțină o bursă de studii la “Wellington School”, obținând mai târziu “Certificatul Nivel O în educație”.
Din anul 1961, acesta merge la “Departamentul Universității Oxford pentru Educație Continuă”, acolo unde studiază mai mulți ani, iar din anul 1967, acesta intră în politică, fiind consilier pentru Partidul Conservator.
Începe să scrie pentru a evita falimentul în anul 1974, prima sa carte fiind “Nici un ban în plus, nici un ban în minus”, carte care se bucură rapid de un succes imens atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie, iar acest lucru îl face să scrie din ce în ce mai mult.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “În linie dreaptă”, 1991, “Onoare printre hoți”, 1993 sau “Căi de glorie”, 2009.
Romanul “Nici un ban în plus, nici un ban în minus” de Jeffrey Archer reprezintă un roman marcant, un roman care te ține cu sufletul la gură, reprezintă un sedativ care îți induce în minte un suspans de neegalat, totul fiind “pompat” în interiorul cititorului până în finalul romanului.
Opera vorbește în general despre scheme financiare de îmbogățire, însă aceste scheme au ceva la mijloc și anume frauda, vorbind despre un mogul al petrolului, în persoana lui Harvey Metcalfe, cel care ajunge să își clădească un imperiu de pe urma unor oameni care se angajează să fie alături de acesta.
Ideea principală a romanului, merge pe premisa “Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, dreptatea venind în final ca o dulce răzbunare pentru toate acțiunile mincinoase pe care baronul petrolului Metcalfe, le realizează fără niciun fel de scrupule.
Așadar, mogul petrolului, Harvey Metcalfe, ajunge să atragă de partea lui nu mai puțin de patru persoane, pe nume Stephen Bradley, un renumit profesor la prestigioasa Universitate din Oxford, Robin Oakley, un important medic, Jean-Pierre Lamanns, un comerciant de artă de la galeriile londoneze și James Brigsley, un important moștenitor al unei averi deținute de un conte, ademeniindu-i cu o schemă financiară, aceștia fiind dornici și investească acțiuni și să lucreze pentru Metcalfe.
Promisiunile de recuperare a banilor celor patru, nu se adeveresc, iar cei patru rămân fără niciun ban, fiind dornici să pună la punct o schemă prin care să își recupereze banii furați de magnat, așadar apar foarte multe surprize de-a lungul operei, “nici un ban în plus, nici un ban în minus”, fiind ideea de bază a răzbunării, practic, cei patru recuperând întocmai banii exacți furați de către Metcalfe.
Finalul este cu adevărat spumos, iar acțiunile prin care cei patru reușesc să recupereze banii, duc totul la nivelul artei, o artă pe care autorul o stăpânește cu prisosință, fiind un adevărat maestru al jocurilor financiare.
Romanul a fost ecranizat în anul 1990, în cadrul unei mini serii de televiziune regizată de Clive Donner și avându-i în rolurile principale pe actorii Ed Asner, în rolul mogulului Harvey Metcalfe sau pe Ed Begley Jr., în rolul lui Stephen Bradley.