Trei într-o barcă este o povestire comică scrisă de Jerome K. Jerome și publicată pentru prima dată în anul 1889 la Editura J. W. Arrowsmith. Într-o notă amuzantă, Jerome ne prezintă o călătorie de două săptămâni cu barca pe Tamisa, de la Kingston la Oxford și înapoi. Cartea a fost scrisă inițial ca un serios ghid de călătorie, cu note ce prezintă istoria locurilor din itinerariu, dar pasajele umoristice și cumva sentimentale, au transformat-o într-o povestire amuzantă.
Scrisă spre sfârșitul secolului trecut, povestirea Trei într-o barcă, plină de observații de o adâncă psihologie și un fin umor, consemnează multe trăsături umane general valabile, precum și altele specifice epocii victoriene, când individualismul și bunul plac erau ridicate la dogmă de către unii și combătute virulent de către oamenii iubitori de o viață mai dreaptă și mai rațională. Există în comportarea eroilor povestirii unele atitudini și pretinse idei prin care ei țin morțiș să-și afirme individualitatea, făcând caz de lucruri în fond fără importanță și nesocotind lucrurile importante.
Umorul lui Jerome K. Jerome este luminos și plin de voioșie, ușor și fără adânci consecințe. Umorul autorului rămâne la faptele mărunte ale vieții, la psihologia cotidiană a oamenilor, la lucrurile mici și aproape inofensive. Totuși, dacă adâncim mai temeinic semnificațiile elementelor satirizate de către umoristul englez, putem desprinde cel puțin două tendințe mai esențiale și cu mai adânci implicații decât ne arată la prima vedere povestirea.
Jerome ironizează frumusețile naturii și din călătoria pe faimoasa Tamisa el nu evocă mai nimic, deși centrul de atracție al unor asemenea călătorii era tocmai pitorescul fluviului, înconjurat de cetăți medievale, de localități pline de zvonuri mărețe ale istoriei, de codrii aceia păstrători ai unei tihne depline.
Trei într-o barcă este scrierea unui om de inimă, a unui sentimental care ironizează, demască, șfichiuiește sentimentalismul ce falsifică valorile și prețul vieții, apărând, în fond, sentimentele adevărate și constructive, atitudinile judicioase și comportarea rațională.