Scriitoare născută la Londra, scriitoarea își petrece mare parte din copilărie în Indonezia și aduce în atenția publicului o serie variată de eseuri și lucrări interesante. Este cunoscută pentru atenția sporită pe care o acordă cu precădere laturii emoționale și trăirilor personajelor sale. Totuși, nu se dedică de la început acestui soi de literatură și reușește să se afirme și cu o serie de tratate cu caracter artistic și vizionar pe care le va publica într-o gazetă locală.
Lahiri este sensibiliă și interpretează magistral fiecare situație în parte, acordând o atenție nemaipomenită personajelor sale. Poveștile pe care le creează vin, cumva, din străfundul sufletului și minții sale, iar eroii sunt rodul unei imaginații extrem de bogate. Călătorește o bună bucată de vreme în America și pe alte continente, iar experiențele de aici îi vor servi drept sursă de inspirație pentru lucrările de mai apoi. Adesea, se întoarce la origini și ne vorbește despre Indonezia natală, despre obiceiurile și tradițiile din copilărie, despre nebunia civilizațiilor în plină expansiune, despre goana popoarelor pentru progres, despre credință și dogme religioase absurde, despre leacuri și, mai ales, despre sufletul și corpul uman în anumite etape ale vieții. Autoare este o vizionară desăvârșită, capabilă să dea naștere unor istorii pline de farmec și să aducă un mix literar absolut fabulos.
„Interpret de maladii” este lucrarea fenomen semnată de Lahiri și, probabil, cea mai răspândită din palmaresul scriitoarei. Lucrarea conține 10 povești excepționale și pline de farmec, iar autoarea are o viziune nouă, originală asupra vieții și calității acesteia. Poveștile sunt când triste, când nostalgice, când entuziaste și fericite, iar eroii sunt cuprinși într-o frenezie de nestăvilit. Cumva, ne așteptam la un astfel de manifest din partea scriitoarei, însă emoțiile sunt mai puternice decât în dățile anterioare. Adesea, ne lovim de problemele unui cuplu recent căsătorit, ori asistăm la amintirile pline de melancolie ale unui cuplu de vârstnici.
Toate personajele acestei lucrări au însă ceva în comun, iar Lahiri știe să le unească printr-un lanț de amintiri nevăzut. Tristeți și iubiri pasagere, dispariții fulgerătoare, angoase tulburătoare și un chin constant de a-și depăși condiția; acestea ar fi elementele cheie în lucrarea autoarei atât de iubite astăzi. Cartea poate privită și precum un curs de supraviețuire, un manual care te învață să te bucuri de cele mai importante momente ale vieții și să trăiești clipa în toată profunzimea ei. Finalul scrierii este tipic scriitoarei, iar concluziile manuscrisului sunt cumva impresii personale asupra vieții, a necazurilor și fericirii pasagere.
Cartea va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională și se va epuiza numaidecât. Pe site-ul nostru, este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2007), Univers (1999).