Joanna Trollope, născută pe 9 decembrie, este o scriitoare engleză, având cărți publicate și sub pseudonimul Carolina Harvey.
Cartea "O pasiune interzisă" spune povestea a două surori gemene, Frances și Lizzie, ce se apropie de vârsta de patruzeci de ani și de un moment de răscruce al existenței lor. Lizzie este femeie de succes, ce a reușit să își îndeplinească toate dorințele, ea fiind mamă a patru copii, soție, conducând în același timp și o afacere de succes. Frances este singură, are o mică agenție de turism, părând că își trăiește viața depinzând emoțional de sora ei. Totul pare să se schimbe în momentul în care Frances decide să nu-și mai petreacă sărbătorile de iarnă în familie, ci să plece în Spania, acolo unde se îndrăgostește, nu doar de o țară superbă, ci și de un spaniol bogat, frumos, dar și însurat.
"Frances stătea sprijinită de spătarul scaunului avionului și își ținea ochii închiși. Femeia de lângă ea, care se ducea în Spania ca să-și petreacă Crăciunului alături de fiul ei care abia se însurase cu o fată din Sevilia, ardea de nerăbdare să poarte o conversație, așa că Frances fusese nevoită să îi spună, cu blândețe și lipsită complet de orice urmă de sinceritate: Îmi pare rău, dar mă doare capul foarte tare. Am de gând să stau puțin cu ochii închiși. - Ce păcat, spuse femeia. Biata de tine."
Pe lângă povestea celor două surori, autoarea descrie și relația defectuoasă dintre William și Barbara, părinții celor două surori gemene. Wiliam este tipul de bărbat care nu ripostează, care continuă indiferent cât de greu îi este, mergând mai departe indiferent de situație, dar care acceptă și sa fie condus în viață. Barbara, soția lui, este precum o explozie, tipul de femeie care nu acceptă un refuz, și care nu și-a dorit niciodată să aibă gemeni. Deoarece există aceste diferențe între soți, Barbara decide să plece în lume pe când fetițele lor aveau doar zece ani, Wiliam aducând-o în viața lor pe Juliet, care îi devine amantă, fiind într-un fel parte constitutivă a familie, chiar și după ce Barbara revine acasă.
"Când i se spusese că urmă să aibă gemeni, Barbara Shore nu zisese absolut nimic. Doctorul ei, un medic generalist bunicel de provincie, de modă veche, care încă își făcea vizitele într-un costum lăbărțat cu buzunare interioare, croite în mod ingenios pentru a-și ține în ele tot instrumentarul medical, crezuse că rămăsese mută de bucurie. Însă Barbara, după o bucată de timp, nu făcuse altceva decât să spuna: Este absolut ilogic."
Pe lângă relațiile de familie, prezentate într-o manieră foarte complexă, un alt punct forte al romanului "O pasiune interzisă" este reprezentat de redarea frumuseții Spaniei într-o modalitate excepțională, făcându-l pe cititor să se îndrăgostească de țară, în carte fiind descrise cultura, locurile, monumentele și climatul politic al țării.
"În grădinile de la Generalife, Frances se așeză să ia notițe. 'Generalife', nota ea cu scrisul ei mare și ferm, 'termen în arabă pentru Gradina Arhitectului'. Închise ochii un moment și-și întoarse ușor capul spre soarele strălucitor și hotărât de la început de vară. Când avea să decidă să îi deschidă iar - era la latitudinea ei, așa cum părea totul în ziua aceea -, urmă să dea cu ochii de întinderea verde a Patio de la Acequia, de trandafirii, mirtul și portocalii de acolo și, pe deasupra, avea să audă susurul fântânilor arteziene a căror apă se înălța și cobora în ritmul acela ușor, seducător, aproape hipnotizant."
Cartea "O pasiune interzisă" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Litera (2019) și Litera (2013).