Jodi Picoult se numără printre autorii ce au avut curajul de a aborda subiecte controversate precum violența, relațiile interrasiale, avortul ori pedeapsa cu moartea, câteva dintre acestea fiind inspirate chiar din viața autoarei. Aceasta s-a născut pe 19 mai 1996 la New York și încă de mică a fost atrasă de lumea literaturii, scriind prima poveste “The Lobster Which Misunderstood” la vârsta de doar 5 ani. Astăzi, autoarea este recunoscută pentru numeroasele sale lucrări, publicând peste 20 de romane. A scris pentru benzile desenate DC Comic Wonder Woman în anul 2007, dar și musicalul “Over the Moon” în 2011. Câteva dintre romanele autoarei precum “Pactul”, “Al zecelea cerc” ori “O viață de rezerva” au fost ecranizate.
Romanul “O scânteie de viață” a fost publicat pentru prima oară în 2018 de editura Litera, iar un an mai târziu este publicată și varianta în limba romană de către aceeași editură și face parte din colecția de cărți “Blue Moon”. La noi pe site găsiți și varianta reeditată din 2022.
În romanul “O scânteie de viață”, autoarea abordează unul dintre cele mai sensibile, delicate și discutate subiecte și anume avortul, astfel vom descoperi diverse perspective despre drepturile femeilor de a alege să întrerupă o sarcină. Clinica “Centru” din Mississippi, un stat cu cele mai aspre legi împotriva avortului, este singura clinică unde femeile primesc ajutor atunci când au de făcut una dintre cele mai dificile alegeri în privința sarcinii. Aici întâlnim o tânără asistentă însărcinată, un medic ce și-a pierdut mama în urma unui avort, o tânără ce vine pentru a-și întrerupe sarcina, dar și o femeie protestatară pro-viață. Într-o dimineață de toamnă, George Goddard, înarmat fiind, își face apariția și îi ia ostatici pe toți cei prezenți la clinică. Hugh McElroy este un negociator trimis de poliție și are misiunea de a lua legătura cu bărbatul îndurerat și de a salva ostaticii, dar acesta descoperă îngrozit că și fiica sa de cincisprezece ani, Wren, se află în clinică printre ostatici. Fiecare personaj vine cu o poveste cu totul diferită, un trecut diferit, și un motiv diferit pentru care se află acolo.
Acțiunea romanului este prezentată invers cronologic, descendent, așadar autoarea pune accentul pe înțelegerea ideii de cauză și efect. Fiecare capitol te aduce cu o oră mai aproape de prezent, astfel, descoperind povești cu totul diferite, ajungi să empatizezi cu fiecare personaj în parte și să înțelegi că un lucru poate căpăta o nuanță cu totul diferită, dacă este privit din altă perspectivă.