Despre Joe Heydecker
Joe J. Heydecker (nume complet: Joe Julius Isaak Philipp Heydecker; n. 13 februarie 1916 la Nürnberg - d. 17 martie 1997 la Viena) a fost un fotograf, jurnalist si autor german. Din 1960 a activat ca editor si librar in Brazilia. A facut fotografii in secret in ghetoul din Varsovia si a fost unul dintre putinii reporteri germani la procesele de la Nürnberg.
Parintii sai au fost actori si apoi oameni de afaceri cu o atitudine burghez-liberala. Heydecker a urmat scoala elementara, apoi scoala agricola timp de doi ani.
Dupa cateva saptamani de proces intr-o scoala secundara, s-a intors la scoala elementara si a terminat scoala obligatorie acolo. Din 1931 si-a facut ucenicia de fotograf cu Stefan Rosenbauer la Frankfurt / Main. In 1933 prima sa carte Coup - Roman einer Revuestars a fost publicata sub numele de Joe Heydecker de Lipsia-Verlag, Leipzig.
In iulie 1933, Heydecker a parasit Germania si a plecat la Lucerna, Elvetia, dupa ce parintii sai plecasera in strainatate - desi nu erau nici evrei, nici pe cale de disparitie politica. Printre altele, a lucrat ca jurnalist la Luzerner Tagblatt. In toamna anului 1933 Heydecker s-a mutat la casa parintilor sai din Praga si a lucrat in compania familiei.
In 1938 a lucrat in studioul foto al lui Albin Kobe din Viena. Dupa anexarea Austriei, Joe Heydecker a fost recrutat de autoritatile germane si a fost chemat in prima zi de razboi din 1939. Mai intai a participat ca pionier la campania franceza. In 1941 s-a casatorit cu jurnalista Marianne Steber la Munchen. In acel an Heydecker a devenit subofiter. A fost transferat la Varsovia ca tehnician foto pentru o companie de propaganda. Acolo a facut in secret fotografii in ghetoul din Varsovia. Fotografiile au fost dezvoltate in secret, dar nu au fost publicate pana in 1981. Fotografiile sale sunt dovezi ale atrocitatilor naziste si ale conditiilor inumane de viata din ghetou. In 1944 a fost repartizat la Panzerjagerabteilung 337. A fotografiat ruinele pustii ale Varsoviei.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Heydecker a fost corespondent pentru diferite ziare germane, inclusiv Kurier (Berlin) si reporter pentru Abendzeitung (Munchen). De asemenea, a raportat la procesele de crima de razboi de la Nurnberg si la radio despre ceea ce vazuse in ghetoul din Varsovia. In 1947 a fondat World State League. In 1950 a divortat de Marianne Heydecker.
In 1954 s-a casatorit cu Charlotte Angermeir si a devenit editor de text pentru Munchner Illustrierte. In 1955 a plecat la Stuttgart, unde a devenit redactor-sef adjunct al Deutsche Illustrierte. Fiica sa, Tita, s-a nascut la Stuttgart in 1956 si a devenit pictorita.
In 1960 Joe Heydecker a emigrat in Brazilia, unde el si sotia sa, Charlotte, au fondat „Photo Studio 61” in Sao Paulo. In anii urmatori a fotografiat reportaje pentru Die Zeit, Quick si Stern si a calatorit aproape in toata America de Sud. In 1967 s-a nascut a doua fiica, Maju, care a fost diagnosticata cu sindromul Down. Doi ani mai tarziu, Joe Heydecker si sotia sa au fondat libraria prin corespondenta si editura Atlantis Livros. Apoi a publicat o bibliografie braziliana saptamanala pentru universitati straine sub titlul Livros Novos timp de noua ani. In 1982 a suferit o interventie chirurgicala a valvei cardiace la Houston. Sotia sa, Charlotte, s-a despartit de el si s-a intors in Germania. In 1985 a vandut compania „Atlantis Livros”, care exista si astazi in Sao Paulo.
In 1986 s-a stabilit la Viena impreuna cu noua sa partenera, Mara Kraus. Ultima data a lucrat la autobiografia sa. In 1997 a murit de insuficienta cardiaca. Domeniul sau fotografic cu peste 25.000 de negative se afla in arhiva de imagini a Bibliotecii Nationale austriece din 2001.
Carti publicate: Coup: Der Roman eines Revuestars, Leipzig: Lipsia-Verlag 1933 (Lovitura: romanul unei vedete de revista, 1933); Fatos da Parapsicologia: Introducao As Ciencias Ocultas. Freitas Bastos (1984); Die Schwestern der Venus. Heyne, München (Surorile lui Venus, 1994); Der Nürnberger Prozeß (Procesul de la Nurnberg, 1995); Der große Krieg 1914–1918. (Marele razboi, 1914–1918); Das Hitler-Bild. Residenz-Verlag (Tabloul lui Hitler, 2008).