Joe Vitale, născut pe 29 decembrie 1953, este un cunoscut profesor spiritual american, devenit celebru după apariția sa în filmul "Secretul". Debutează în cariera literară în anul 1984, atunci când își publică cartea "Zen and the Art of Writing". În 2005, devine cunoscut în întreaga lumea datorită volumului "Factorul de atracție", în care Vitale combină principiile auto-descoperirii spirituale cu concepte de marketing, pentru a arăta cum oricine poate trăi o viață fericită și împlinită.
În cartea "Factorul de atracție", autorul își propune să răspundă întrebării "cum să procedez pentru a obține ceea ce vreau?". Pe parcursul volumului, acesta își va povesti viața, atât cu bune, cât și cu rele, împărtășind cititorului felul în care, prin încercări și greșeli, a descoperit formula alcătuită din cinci pași care l-a scos din sărăcie, nefericire, frustrare și disperare, oferindu-i o viață îmbelșugată, fericită, mulțumită și un succes inegalabil. Joe Vitale este convins că se pot găsi rezolvări spirituale la problemele oricărui om, oricine putându-și crea viața pe care și-o dorește prin intermediul acestui "factor de atracție". Inițial, cartea nu ar fi trebuit să vadă lumina tiparului, Vitale scriind-o pentru sora sa, care la vremea aceea era șomeră, trăind din ajutorul social, avându-i în întreținere și pe cei trei copii ai săi. În prezent, sora sa nu mai este nevoită să se bazeze pe ajutorul social, acum având o casă, o mașină și o familie iubitoare.
În cartea sa, Vitale îi oferă cititorului o cale nouă, ușoară și lipsită de efort pentru creșterea afacerii, găsirea iubirii, îmbunătățirea sănătății, atragerea banilor, totul bazându-se pe principiile spirituale eterne. Cititorul va avea revelația felului în care starea interioară atrage și creează rezultatele exterioare, aflând ce trebuie să facă astfel încât să poată avea, realiza sau fi orice își dorește. Totul începe cu descoperirea faptului că "poate fi și altfel". Ne creăm viețile pe baza percepțiilor noastre, dacă ne îndreptăm atenția asupra lipsurilor, vom avea și mai multe lipsuri, dacă ne concentrăm asupra scuzelor, vom atrage și mai multe blocaje. Percepția noastră devine un magnet care ne atrage în direcția în care ne dorim să mergem. Dacă nu ne alegem conștient destinația, viața noastră va merge în direcția îndrumată de subconștient. Convingerile personale modelează felul în care ne simțim, gândim și acționăm, deseori neputând schimba aceste sisteme lăutrice până când nu descoperim care sunt acestea. Printre credințele autolimitatoare, cel mai des întâlnite, se numără: "nu sunt suficient de bun pentru a fi iubit", "orice aș face, se dovedește că ar trebui să fac altceva", "dacă ceva nu s-a întâmplat până acum, nu se va mai întâmplă niciodată", "nu m-ați vrea dacă ați ști cum sunt cu adevărat", "nu știu ce vreau", "îi supăr pe ceilalți", "contactul sexual este ceva murdar și dezgustător", "mai bine este să încetezi să dorești orice lucru", "dacă voi avea un eșec, mă voi simți prost multă vreme și voi fi speriat de perspectiva de a repeta încercarea" și "ar fi trebuit să rezolv problema aceasta până acum". De cele mai multe ori, oamenii nu acționează pe baza unor considerente logice, ci sub influența unei emoții, ea deținând forța, dar și puterea de a crea tot ceea ce își poate dori un om. Pentru a atrage lucrul dorit, trebuie, în primă fază, să fie descoperit sentimentul pe care îl provoacă faptul de a avea, a face sau a fi, ca mai apoi acel lucru să poată fi transpus în realitate.
Cartea "Factorul de atracție" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Meteor Press (2008) și Meteor Publishing (2015).