Despre John Buchan
John Buchan, primul baron Tweedsmuir (nascut la 26 august 1875, Perth, Perthshire, Scotia – mort la 11 februarie 1940, Montreal), om de stat si scriitor, cel mai bine cunoscut pentru povestile sale de aventuri. Cele 50 de carti ale sale, toate scrise in timpul liber, in timp ce urma o cariera activa in politica, diplomatie si publicatie, includ multe romane si biografii istorice.
Buchan a urmat Liceul Hutchesons' Boys' Grammar School din Glasgow si a primit o bursa la Universitatea din Glasgow la varsta de 17 ani, unde a studiat clasicii ca student al lui James Caddell si a scris poezie, devenind autor publicat. Si-a continuat studiile la Brasenose College, Oxford, cu o bursa pentru juniori William Hulme. In 1897 a castigat premiul pentru eseu Stanhope, iar in 1898, Premiul Newdigate pentru poezie.
Dupa ce a absolvit Oxford, a intrat intr-o cariera in diplomatie si guvernare; in 1901 a devenit secretarul privat al lui Alfred Milner, care era atunci Inaltul Comisar pentru Africa de Sud, guvernator al Coloniei Capului si administrator colonial al Transvaalului si al Coloniei Orange River, punandu-l pe Buchan in ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Milner's Kindergarten. De asemenea, a facut cunostinta cu o tara care va aparea frecvent in scrierile sale. Tot in aceasta perioada a intrat intr-un parteneriat cu compania de editura Thomas Nelson & Son si devenind editor la The Spectator.
Desi nu a profesat ca avocat, in acelasi an a fost chemat in barou, iar la 15 iulie 1907 s-a casatorit cu Susan Charlotte Grosvenor - fiica lui Norman Grosvenor si o verisoara a ducelui de Westminster. Impreuna au avut patru copii: Alice, John, William si Alastair. In anul 1910 a scris Prester John, primul dintre romanele sale de aventuri, plasat in Africa de Sud, iar in anul urmator a suferit de ulcer duodenal, afectiune care l-a afectat ulterior pe unul dintre personajele sale fictive.
Odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, Buchan a ajuns sa scrie pentru British War Propaganda Bureau si a fost corespondent in Franta pentru The Times. A continuat sa scrie fictiune, iar in 1915 si-a publicat cea mai faimoasa lucrare, The Thirty-Nine Steps, un thriller de spionaj care se petrece chiar inainte de Primul Razboi Mondial. Filmul omonim regizat de Alfred Hitchcock este adesea apreciat ca un thriller clasic de film. In anul 1917 Buchan a devenit director de informatii pentru guvernul britanic. La incheierea razboiului, Buchan a devenit director adjunct al agentiei britanice de stiri Reuters si a fost membru al Parlamentului pentru universitatile scotiene (1927-1935).
Biografiile sale, Montrose (1928) si Sir Walter Scott (1932) sunt luminate de intelegerea plina de compasiune a istoriei si literaturii scotiane. In 1935 i-a fost conferit statutul de nobil si numit guvernator general al Canadei. Autobiografia sa, Memory Hold-the-Door, a fost publicata in 1940. Tot in acest an a suferit o leziune grava la cap cand a cazut in urma unui accident vascular cerebral la Rideau Hall. Doua operatii efectuate de doctorul Wilder Penfield de la Institutul Neurologic din Montreal au fost insuficiente pentru a-l salva. Slujba sa de inmormantare a avut loc la Biserica Presbiteriană St Andrew's din Otawa.
Publicatii: Sir Quixote of the Moors; Scholar-Gipsies; The African Colony (1903); Prester John (1910); The Thirty-Nine Steps (1915, 39 de trepte); Greenmantle (1916, Mantia verde); Mr Standfast (1918); A history of the First World War (1922); Montrose (1928); The Courts of the Morning (1929); Sir Walter Scott (1932); Memory Hold-the-Door(1940); Sick Heart River (1941, titlul in America: Mountain Meadow).