Scriitor născut în Marea Britanie, este pasionat de literatură încă de la o vârstă fragedă. Scrie numeroase articole și proză scurtă în anii tinereții, după care se reprofilează și alege jurnalismul. Publică primul său volum de poezii și este bine primit pe piața de carte din patria sa și nu numai. Lucrează o bună bucată de vreme la o gazetă locală, după care își ia titlul de profesor la o universitate prestigioasă, unde profesează câțiva ani la rând. Este influențat de mai mulți scriitori, dar Thomas Hardy își pune amprenta cu succes asupra viitoarei cariere a lui Powys.
În 1934, se mută în America și este impresionat de stilul de viață al americanilor și de maniera în care aceștia privesc cotidianul și nu numai. Lucrează și aici în domeniul artistic și pune bazele unui atelier literar, care va reuni mulți scriitori aflați la început de carieră.
Powys se inspiră, pe alocuri, din literatura gotică, din Edgar Allan Poe, ori din alte manuscrise din aceeași clasă. Astfel, lucrările sale vor fi o combinație de real și imaginar, o nebunie literară fără precedent, o incursiune între real și imaginar, o goană absolută pe care cititorul o urmărește cu interes.
În lucrarea de fașă însă, autorul lasă să se întrevadă o altă latură a sa, una mai umană, mai romantică, dar mai secretoasă și plină de intrigi. Cartea debutează brusc, ca o avalanșă și ne pomenim în fața unei acțiuni intense, greu de stăvilit și greu de urmărit. Personajele provin din familia Ashover, o familie greu încercată și parcă urmărită de un blestem atroce. Toți cei care provin din această familie sunt urmăriți de întâmplări nefaste, parcă cad pradă unui ghinion care nu le dă pace și sunt purtați într-o saga a nemuririi pe care o urmărim cu interes. Suntem copleșiți de întorsăturile de situație, de nebunia unui veac pe care nu-l înțelegem și la care încercăm să ne adaptăm. Eroii romanului par conduși de nebunie, iar acțiunile acestora ne bulversează. Rook, fiul cel mare al familiei, pare pătruns de tentative autodistructive și se împotrivește unui destin care îi joacă feste. De cealaltă parte, Lexie, fratele său, încearcă să-și controleze problemele fizice cu ajutorul minții, iar această dorință îl va epuiza.
Lumea celor din familia Ashover se învârte ciudat și este plină de fel și fel de trimiteri către mitologie ori ocultism. Nebunia care dăinuie peste veacuri și care pare să-i urmărească cu mic cu mare este de-a dreptul răvăsitoare.
Cartea începe brusc și ia forma unui roman gotic, care se aseamănă cumplit cu scrierile lui Poe, însă cu o intensitate mai puternică. Personajele sunt cuprinse într-un amalgam de evenimente, gânduri și trăiri contradictorii, iar autorul are darul de a construi o acțiune complexă, cu fel și fel de schimbări bruște.
Blestemul familiei dăinuie de secole și învăluie diferit fiecare membru-n parte. Nimeni nu scapă de această urmă de magie neagră, iar zbuciumul interior al eroilor este atent evocat în paginile volumului.
Cartea se bucură de mare succes la nivel internațional și va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. Pe site-ul nostru, pot fi găsite mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2009), Univers (1982).