Marele prozator al secolului al XX-lea, John Fowles, se naște în familia unui importator de tutun din Marea Britanie pe 31 martie 1926. Pentru că mama sa a murit când acesta avea doar 6 ani, notele sale au început să scadă și a preferat să se concentreze pe sport pentru a scăpa de această tristețe ce l-au urmărit toată viața. Se înscrie la Oxford pentru a studia limbile străine iar în această perioadă începe să îi citească pe Camus și Sartre și să fie pasionat de filosofie, subiect pe care îl atinge adesea în operele sale. Urmează o perioadă în care va fi profesor în Grecia, unde își va cunoaște și viitoarea soție, apoi va preda engleză străinilor din Anglia. Cariera sa literară începe în 1963 odată cu publicarea romanului "The collector" care a reușit să ajungă în inimile cititorilor britanici dar nu și în ale americanilor. A ales să renunțe la cariera sa în detrimentul literaturii așa că în 1965 a urmat romanul "Magus" ce a ajuns rapid un best-seller internațional.
Printre cele mai importante titluri de numără "Iubita locotenentului francez", "Mantissa" sau "Magicianul" care au reușit să cânte pe corzile fiecărui suflet fie el fericit sau trist. De asemenea Fowles a scris și filosofie dar recunoașterea pentru aceste eseuri nu a fost atât de mare pe cât ar fi sperat.
John Fowles își are sfârșitul pe 5 noiembrie 2005 dar cărțile sale rămân în istoria postmodernismului britanic pentru totdeauna.
Eseul Aristos a fost publicat pentru prima dată de editura Little Brown în 1964. În limba română va fi publicat în 2002 la editura Univers sub forma a două ediții: cartonată și broșată.
Avem parte de un caiet de schițe filosofice ce ne leagănă sufletul între prostie și sublim, între intelectual și spirit liber și între ce este în fața și în spatele unei oglinzi. Pentru asta sugerează studiul lui Heraclit care folosește foarte des comparația la fel că și el. Printre asemănările subiectelor se numără diferența dintre cel ce caută înțelepciunea și societatea nechibzuită, Dumnezeu și Iad sau tehnologie și artă. Societatea este împărțită în două categorii: știa, cea bună și înțelegătoare, și angora care este cea rea și fără de suflet. Înclinația lui Fowles spre rațional nu este prea ușor de înțeles așa că pregatiți-vă de termeni complicați și vechi ce îi foloseau anticii greci. De asemenea susține că nu este important să găsim sensul unui lucru, ci semnificația sa, iar ca un exemplu simplu vom folosi un dulap. Sensul său este să adopastească lucruri iar semnificația este de spatiu de depozitare, atât de simplu și totuși atât de complicat. Pune și problema tehnologiei care în curând va acapara mâna umană, adică fix ce se întâmplă în ziua de azi în marile fabrici.