Iubita locotenentului francez este un roman istoric postmodern de ficțiune scris de John Fowles și publicat pentru prima dată în anul 1969 la Jonathan Cape în Marea Britanie. Este cel de-al treilea roman al lui Fowles după Colecționarul (1963) și Magicianul (1965). La noi în țară a apărut inițial la Editura Univers în anul 1974. În Anticariatul nostru există atât edițiile Editurii Univers cât și cele de la Editura Polirom.
Romanul explorează relația dintre un gentleman naturalist amator pe nume Charles Smithson și fosta sa guvernantă Sarah Woodruff, o femeie independentă de care acesta se îndrăgostește. Cartea este construită pe autoritatea lui Fowles în literatura victoriană și critică multe dintre romanele convenționale ale acelor vremuri.
Setat la mijlocul secolului XIV, naratorul o identifică pe Sarah Woodruff ca fiind protagonista romanului și cea care dă și o parte din titlul scrierii. Aceasta trăiește în disgrație în orașul de coastă Lyme Regis, fiind abandonată de ofițerul francez Varguennes care se întorsese în Franța unde se și căsătorise. Într-o zi, Charles Smithson, un gentleman orfan și Ernestina Freeman, logodnica sa,fiica unui om de afaceri prosper, o întâlnesc pe Sarah plimbându-se pe coasta The Cobb. Charles are mai multe întâlniri cu Sarah și ajunge să se îndrăgostească de ea. O îndrumă să plece în Exeter, iar după o călătorie cu logodnica sa Ernestina, acesta merge în Exeter. Romanul se termină lăsând finalul deschis oricărei opțiuni.
Imediat după publicare, ziarul American Libraries a descris romanul ca fiind unul dintre cărțile notabile ale anului 1969. Odată cu popularitatea de care s-a bucurat inițial, s-au și produs numeroase ediții iar romanul a fost tradus în mai multe limbi. În anul 2005 Time Magazine a ales Iubita locotenentului francez ca făcând parte din cele mai bune 100 romane în limba engleză dintre anii 1923 și 2005.
O parte din reputația romanului se bazează pe expresia postmodernismului literar, focusându-se pe metaficțiune, istoriografie, metaistorie, critică marxistă și feminism. Stilistic și tematic, Linda Hutcheon descrie romanul ca exemplul unui gen particular postmoder, metaficțiune istoriografică. Datorită contrastului dintre independenta Sarah Woodruff și celelalte personaje masculine tipice perioadei, romanul a primit atenție și pentru tratarea problemelor legate de sex din perioada victoriană. Fowles a susținut mereu că este totuși un roman pur feminist.
Romanul a fost adaptat atât pentru film cât și pentru teatru. În 1981 a apărut un film cu același nume, având în rolurile principale pe Meryl Streep și Jeremy Irons.