Magicianul este un roman postmodern scris de autorul britanic John Fowles, apărut pentru prima dată în anul 1965 la Editura Jonathan Cape din Marea Britanie. La noi Magicianul a a fost publicat inițial la Editura Univers. În Anticariatul nostru puteți găsi atât ediții mai vechi publicate de Editura Univers cât și ediții mai noi de la Editura Polirom și din Colecția Adevărul.
John Robert Fowles s-a născut în 1926 în regiunea Essex, Anglia și se poziționează din punct de vedere critic între modernism și postmodernism. Lucrările sale reflectă influențele lui Jean-Paul Sartre și Albert Camus. După ce a părăsit Universitatea Oxford, Fowles a predat limba engleză la o școală din insula grecească Spetses, aici găsind inspirația pentru romanul Magicianul, roman devenit instant best-seller, în perfectă armonie cu filosofia experimentală a anilor 1960.
Romanul Magicianul prezintă povestea lui Nicholas Urfe, un tânăr absolvent britanic care predă limba engleză pe o mică insulă grecească. După preluarea noului post de profesor, Nicholas devine plictisit, deprimat, deziluzionat și copleșit de mica insulă mediteraneană. Se luptă cu singurătatea și chiar ia în calcul sinuciderea. Urfe devine însă fascinat de iluziile psihologice ale unui maestru magician, Maurice Conchis, iar lucrurile devin tot mai întunecate și mai serioase. Maurice lasă de înțeles că ar fi colaborat cu naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și începe să-l atragă pe Nicholas din ce în ce mai mult, cu felul lui misterios de a fi. Tânărul profesor ajunge să nu mai distingă realitatea de iluzie și intră în jocul magicianului fără să vrea. În final, Nicholas realizează că punerile în scenă a fostei ocupații naziste, a scenetelor după Marchizul de Sade și obscenele parodii ale Greciei Antice, nu sunt legate de viața lui Conchis, ci de a lui.
Considerat a fi un exemplu de metaficțiune, Magicianul este primul roman scris de Fowles, dar publicat al treilea după Colecționarul și Aristos. În anul 1977 a fost publicată și o ediție revizuită a romanului. John Fowles chiar a scris un articol despre influența șederii sale din Spetses asupra Magicianului și a recunoscut că s-a inspirat din unele opere literare (Cărarea Pierdută a lui Alain Fournier, Bevis a lui Richard Jefferies și Marile Speranțe a lui Charles Dickens).
Datorită finalului incert, Fowles a primit nenumărate scrisori de la cititori în care aceștia îl întrebau cum se termină cartea. Scriitorul a refuzat să dea un răspuns concis.
Opera a fost primită foarte bine de critici, iar în anul 1999 Magicianul a fost introdus în Lista celor mai bune romane din Librăria Modernă. În 2003 s-a clasat pe locul 67 în Topul The Big Read realizat de BBC. Romanul a fost adaptat pentru film, scenarist fiind chiar Fowles, iar filmul a apărut în anul 1968 cu Michael Caine, Antony Quinn și Anna Karina în rolurile principale.