John Gray, născut în anul 1951, în Houston (Texas), este un autor american de cărți de dezvoltare personală, cunoscut internațional după publicarea cărții "Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus".
Cartea "Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus", publicată în anul 1992, se bazează pe premisa lui Gray că bărbații și femeile au cerințe emoționale diferite, și că o întelegere greșită a diferențelor duce la ruperea relațiilor. Modul vesel în care a fost scrisă cartea, cât și selecția largă de exemple ce apar în paginile acesteia au atras foarte mult, cartea devenind la scurt timp după lansare bestseller.
Dacă bărbații și femeile nu conștientizează faptul că sunt concepuți astfel încât să fie diferiți unii față de alții, între ei vor exista mereu conflicte. Ne asteptăm ca sexul opus să ne fie cât mai asemănător, să dorească ce dorim noi, să simtă exact ce simțim noi. Ne așteptăm mereu ca partenerii să reacționeze și să se comporte precum am face-o noi în aceeași situație. Această gândire ne determină să fim mereu dezamăgiți, împiedicându-ne să acordăm suficient timp pentru a discuta cu afecțiune despre diferențele dintre noi. Pe parcursul cărții, John Gray va discuta amănunțit despre deosebirile dintre sexe, astfel: în capitolul al doilea se va analiza modul în care valorile bărbaților se deosebesc în mod inerent de cele ale femeilor; în cel de-al treilea capitol se vorbește despre modul diferit în care bărbații și femeile fac față stresului, în timp ce bărbații preferă să se retragă și să gândească în tăcere la ceea ce-i deranjează, femeile simt nevoia de a discuta despre problemele lor; în capitolul al patrulea vor fi discutate cele trei etape de îmbunătățire a relațiilor, aflând cum să depășim cele mai mari dificultăți ale noastre, bărbații trebuind să își înfrângă reținerea de a oferi afecțiunea, în timp ce femeile ar trebui să-și depășească reținerea de a o primi; capitolul al cincilea abordează problema neințelegerilor dintre bărbați și femei, datorate faptului că vorbesc limbi diferite; în capitolul al șaselea autorul arată cum bărbații au nevoie de un alt fel de intimitate; în capitolul al șaptelea se va studia modul în care fazele afectivității feminine cresc și descresc ritmic; în al optulea capitol vom descoperi că bărbații oferă genul de afecțiune de care au ei nevoie, nu și cel de care are nevoie sexul opus; în capitolul al nouălea va fi analizată anatomia unei dispute, oferindu-se numeroase sugestii practice pentru stabilirea unei comunicări eficiente; în capitolul al zecelea se va arăta modul diferit în care bărbații și femeile apreciază faptele partenerului; capitolul al unsprezecelea se ocupă de modul în care bărbații și femeile trebuie să comunice în momentele dificile, dar și diferitele moduri în care aceștia își ascund sentimentele, arătându-se importanța împărtășirii sentimentelor; în capitolul al doisprezecelea vom înteleg de ce femeilor le e mai greu să ceară sprijin, și de ce bărbații se opun de obicei solicitărilor; în ultimul capitol al cărții, vor fi descrise cele patru anotimpuri ale dragostei. Fiecare capitol al cărți relevă noi secrete pentru a avea legături afectuoase și de durată, fiecare dintre acestea sporind capacitatea cititorului de a avea relații care să îi satisfacă.
Cartea "Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în trei ediții, și anume: Vremea (1998), Vremea (2006) și Vremea (2014).