John Grisham este un om politic, avocat, cunoscut pentru cărțile sale pe teme juridice ori pentru scrierile cu accente polițiste. Opera sa de debut este „Și vreme e ca să ucizi" din 1989, primită cu succes în întreaga lume. Cel de-al treilea roman al autorului este ,,Cazul Pelican" (The pelican brief), thriller de suspans, publicat pentru întâia oară în 1992 și tradus în peste 20 de limbi de circulație internațională. În România cartea a apărut inițial în anul 2007, la Editura RAO.
Acțiunea romanului se petrece la Washington și o are drept personaj principal pe Darby Shaw, tânăra studentă a facultății de drept, implicată într-o relație amoroasă cu un profesor. Darby duce o existență liniștită până când un eveniment misterios are loc în oraș. Când doi judecători sunt asasinați în aceeași zi, Darby are ghinionul de a descoperi din întâmplare adevărul. Ea realizează un rezumat bazat pe simple speculații și face legătura, astfel, între cele două asasinate. Darby dezvăluie, așadar, că actele de cruzime au fost comise de Khamel, cel mai căutat asasin plătit al momentului. Judecătorul Rosenberg, din tabăra liberală, este găsit fără suflare în locuința sa, pe când Jensen, cel de-al doilea judecător, este ucis într-un bar de gay din centrul orașului.
Aceste două crime, cât și circumstanțele stranii în care s-au petrecut, perturbă liniștea metropolei americane și dă peste cap clasa politică a vremii. Când Darby îi arată însemnările sale profesorului Thomas Callaban, lucrurile devin de-a dreptul periculoase. Ulterior, profesorul Callaban este ucis în urma unui atac cu bomba, iar viața tinerei Darby este pusă în pericol. Ea se transformă rapid din spion, în țintă.
Opera lui Grisham ne aruncă într-un vârtej de incertitudini, ne poartă pe culoarele strâmte ale minții criminalului, ne prinde într-o plasa de minciuni și ne dezvăluie o imagine sumbră politicii americane. O carte interesantă, cu accente polițiste care intrigă cititorul prin acțiunea complexă și atent structurată. Asistăm la răsturnări de situație deosebite, iar când suntem convinși că deținem toate răspunsurile, ne sunt schimbate întrebările.
Personajele lui Grisham sunt și ele construite inteligent, au personalități puternice și minți ascuțite. Dintre toate se remarcă Darby al cărei spirit de observație pune totul în mișcare. În încercarea sa de a rezolva acest puzzle mortal, are de a face cu oameni odioși, susținuți de un sistem bolnav.
Conflicte politice, lupte pentru putere și supraviețuire, o societate în derivă morală, jocuri periculoase. Toate acestea sunt presărate atent în cartea lui Grisham și o transformă într-o piesa de rezistență a genului thriller. Cea mai bună adaptare a operei a fost pusă în scenă în filmul cu același nume, din anul 1993, care îi aduce în rolurile principale pe Danzel Washington și Julia Roberts.