John Grisham, fost om politic, absolvent al facultății de drept din cadrul Universității din Mississippi, este cunosut publicului larg pentru cărțile sale care au drept temă centrală drama legală.
Exercitând meseria de avocat în SUA, Grishman ia parte la un proces despre o răpire în care victima, o fetiță de 12 ani, relatează cu lux de amănunte cum s-au desfășurat evenimentele. Acesta este punctul declanșator al carierei de scriitor a lui Grisham. Pornind de la aceste evenimente, pune bazele operei sale de debut, Time to kill (Și vreme e ca să ucizi).
Cea de-a doua carte semnată John Grishman este Firma (The Firm), una dintre cele mai cunoscute opere ale sale și singura care a înregistrat vânzări record la doar câteva săptămâni de la apariție. Este publicată inițial în 1991, la Editura Random House.
Firma prezintă povestea unui ciudat birou de avocatură care pare a fi locul în care orice tânăr avocat și-ar dori să muncească. Aici, angajații sunt recompensați extrem de bine, primesc mașină de serviciu, o locuință, plus o mulțime de alte beneficii. Toate acestea au însă un preț: libertatea angajaților. Aceștia sunt urmăriți la orice pas, spionați, ascultați, hăituiți.
La aceasta firmă este proaspăt angajat Mitch McDeere, un ilustru absolvent de drept al Universității Harvard. Lucrurile merg ca pe roate, iar tânărul se bucură din plin de oportunitățile oferite de noul job. Evenimentele o iau razna când Mitch primește visita surpriză a unui agent FBI. Acesta din urmă îi propune să abandoneze firma și să se pună în slujba FBI. Mitch, fiind convins că a dat lovitura, decide să “joace” la ambele capete. Ceea ce el nu știe încă este că, din acest moment, este filat atât de Mafie, cât și de FBI. Căci da, misterul firmei era reprezentat de conducerea sa, atotputernica mafie din Italia.
De aici, firul evenimentelor se despică în patru. Acțiune se desfășoară când rapid, când anevoios. Personajul principal este prins în jocuri murdare, ia parte la răsturnări de situație nemaivăzute și este pe cale să își găsească sfârșitul. Faptele se petrec într-o societate dominată de corupție, în care banul poate cumpăra nu doar lucruri, ci și oameni. Scena politică a acelor timpuri nu este descrisă de autor, însă nu ne este greu să concluzionăm în ce stadiu se afla aceasta și ce fel de oameni o populau.
Cartea a stârnit o serie de controverse la nivel internațional, căci, spun specialiștii, pune într-o lumină proastă meseria de avocat ori însăși legea. Romanul lui Grishman a atras și multă simpatie din partea publicului, iar casele de producție de la Hollywood s-au întrecut în sume colosale pentru a ecraniza opera autorului. Paramount Pictures reușește să obțina drepturile de ecranizare în 1993, iar Tom Cruise îi dă viață lui Mitch McDeere.
Este imperios necesar să menționăm că nu este singura carte ecranizată din bogatul palmares al lui John Grishman. La aproximativ 30 de ani de la apariția cărții, aceasta este înă de actualitate deoarece trăim încă vremuri tulburi, guvernate de instabilitate politică și “mânjite” de corupție.