„Și vreme e ca să ucizi” este prima carte a scriitorului american John Grisham. Respinsă inițial de mai multe edituri este acceptată, în cele din urmă, de Wynwood Press și tipărită în aproximativ 5000 de exemplare.
Manuscrisul are la bază o poveste reală din cariera de avocat a autorului. Acesta asistă la un proces despre viol, în care victima, o fetiță de 10 ani, relatează pe larg evenimentele în fața judecătorului. Acesta a fost momentul de inspirație al lui Grisham care avea să declare ani că fapta l-a impresionat puternic la acel moment și l-a influențat în redactarea bestseller-ului de mai târziu.
Acțiunea se petrece într-un orășel fictiv din Mississipi, la mijlocul anului 1980. De menționat că în acea perioadă tensiunile rasiale dominau întreaga lume, în special statele americane. Tanya Hailey, o fată de 10 ani, este agresata sexual de doi bărbați, Pete Willard și Billy Cabb. Când tatăl fetei afro-americance află cele petrecute se hotărăște să își facă singur dreptate. Prin urmare, Carl Lee îi ucide pe agresorii fiicei sale și este acuzat de crimă capitală.
De aici firul acțiunii se desparte în două. Prima parte se axează pe situația “delicată” a tatălui, cealaltă pe dorința de răzbunare a rudelor violatorilor. Grisham pune în prim plan problema rasială și dezvoltă atent personajele. De asemenea, formează ,,un joc" plin de suspans între lege și vinovați.
Cartea a fost primită cu succes pe piață, numeroși critici literari încadrand-o în top 10 al celor mai bune cărți din seria thriller. “O poveste emoționantă, un thriller de excepție”, așa catalogau reprezentanții ziarului New York Times cartea lui Grisham.
Albii și negrii sunt puși în antiteză în povestea autorului, tema rasismului fiind una intens dezbătută în comunitățile americane ale vremii. Carl Lee, tatăl victimei, este acel personaj dur care nu se teme de lege, deși fapta sa este una gravă. El se simte împăcat, căci și-a razbunat astfel fiica.
Pe de altă parte, Jake Brigance, avocatul alb ales să îl reprezinte, duce lupte grele pentru a obține achitarea clientului său. O luptă a raselor, a ideilor, a victimelor împotriva călăilor. O confruntare dură între protagoniști și antagonisti, între clase sociale distincte, între adevar și minciună, între dreptate și corupție.
Cartea lui Grisham ne ofera posibilitatea de a privi dincolo de aparențe, de a ne identifica cu personajele, de a ne implica emoțional în acțiune. Ne aruncă în vârtejul evenimentelor care sunt derulate cu o viteză halucinantă, ne pune în pielea victimei și ne lasă cu întrebarea: Dacă am reprezenta instanța decisivă în acest caz, cum l-am încadra pe Carl Lee? Vinovat sau nevinovat?