A absolvit dreptul la Universitatea din Mississippi, a fost om politic și a fost membru al Camerei Reprezentanților Mississippi din 1984 până în 1990. Poate că nimic din toate acestea nu îți amintește de numele său, însă pe lângă această viață pe care mulți nu o cunosc, a publicat și romane ca ”Omul care aduce ploaia” sau ”Testamentul”. Omul despre care vorbim este chiar John Grisham care după ce ia parte la un proces foarte amplu și notează majoritatea detaliilor, decide să scrie mai în glumă mai în serios un roman. Așa a apărut romanul ”Și vreme e ca să ucizi” în 1989 care a fost destul de apreciat însă la apariția romanului ”Firma” toată lumea o luase razna. A înregistrat vânzări record la scurt timp după apariție și asta l-a adus pe Grisham în lumea reflectoarelor din întreaga lume. Cărțile sale au fost traduse în peste 42 de limbi și au devenit apreciate pentru dramele legale pe care le despică în patru și le rezolvă pe cale amiabilă, fiindcă nu degeaba a fost avocat. De asemenea, pasiunile sale vor fi menționate pe ici pe acolo și vei afla cât de mult adoră să joace baseball și să lupte pentru drepturile omului.
Romanul "Ultimul jurat" a fost publicat de către editura Doubleday, în 2004, în limba engleză. Prima ediție în limba română apare în același an la editura Rao, fiind urmată de edițiile din 2005 și 2015.
Willie Traynor are 23 de ani și simte că visul său de a deveni un jurnalist cu premiul Pulitzer în mână se va nărui. Se mută la Clanton ca măcar să termine stagiatura și se angajează pentru ziarul The Ford County Times. Editorul acestuia, bătrânelul Wilson, nu mai poate duce grija ziarului așa că nu durează mult până intră în faliment. Willie decide să cumpere ziarul cu banii împrumutați de la bunica sa iar de aici lucrurile o iau razna.
Are loc o crimă în oraș așa că pe prima pagină va fi poza vinovatului, Padgitt, lucru ce face ca vânzările ziarului să crească și interesul băiatului să se reînnoiască . Mai târziu îi va lua interviu unei femei de culoare privită foarte rău în societate, ai cărei șapte copii au ajuns să fie doctori la diferite universități. Pentru că se căuta juriu pentru procesul lui Padgitt, Callie decide să își încerce norocul, astfel devenind prima femeie de culoare ce va decide soarta unui om. Deși criminalul îi amenință pe toți cu moartea, acesta ajunge să fie închis pe viață iar pentru câțiva ani va rămâne în umbră. După nouă ani va fi eliberat condiționat iar Willie va fi cu ochii pe el ca nu cumva să comită vreo faptă pe care o va regreta. Prea târziu însă pentru că dacă deții câteva gloanțe, poți lua câteva vieți. Morțile misterioase s-au ținut lanț dar cea mai importantă era chiar cea a lui Pedgitt care a fost mâna lui Hooten. Ziarul lui Willie captează toate aceste informații prețioase și ajunge să fie vândut cu 1.5 milioane de dolari.