Conjuratia imbecililor

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


John Kennedy Toole - Conjuratia imbecililor
Romancier american de renume internațional, avea să cunoască faima internațională cu romanul de față și să devină unul dintre cei mai apreciați autori din noua generație americană.
Fire artistică, descoperă literatura încă din anii adolescenței și este unul dintre cei mai sârguincioși elevi ai liceului său. La vremea respectivă, scrie pe ascuns și nu are curajul să împărtășească nimănui gândurile sau planurile sale de viitor. Cumva, se lasă influențat de tot soiul de autori renumiți și devine un ins închis și rece. Îl va fascina literatura lui Poe și îl va avea pe acesta drept reper de-a lungul anilor. Depresia îl lovește în plină tinerețe și nu reușește, nici măcar prin creație, să se elibereze de aceasta. Bună bucată de vreme, va folosi personajele din lucrările sale drept alter ego-uri personale și va face tot posibilul să scape de angoasele care îi vor măcina viața și gândurile. L a numai 31 de ani, decide să se lase învins și se sinucide.
Opera sa însă va dăinui veșnic și va reprezenta o sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum. În imaginarul colectiv, Toole rămâne geniul nebun al literaturii americane, cel care îmbină fantezia cu realitatea și dă viață unor eroi ieșiți din tipare.
Cartea prezentă este, probabil, cea mai cunoscută operă a sa. Una dintre cele mai apreciate la nivel mondial și poate singura tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială. Nebunia lui Toole se propagă acum asupra unui public numeros, curios și nerăbdător să afle care este viziunea despre viață și societate a unui scriitor nonconformist și liber, dar măcinat de frustrări și fel și fel de angoase.
Lucrarea prezintă povestea lui Ignatius, un tânăr care, la vârsta de 30 de ani, este un soi de pierde-vară, care nu face altceva decât să-și șantajeze apropiații și să se laude că ar fi vreun artist nefericit și neînțeles. Cumva, acesta este un alter-ego al autorului însuși, care în copilărie obișnuia să-și plângă de milă și să facă zile negre celor apropiați.
Revenind la povestea noastră, trebuie menționat faptul că suntem captivi în lumea personajului și-l însoțim într-o călătorie plină de farmec, din ce în ce mai interesantă și mai neașteptată. Când în viața sa își face apariția un eveniment nefericit, bărbatul este nevoit să-și caute o slujbă și să uite de trândăveală. De aici înainte, începe maturizarea eroului, care mai are de trecut prin multe obstacole pentru a ajunge la înțelepciunea adultă mult visată. Începe să cunoască tot felul de personaje bizare, o prostituată frumoasă, o secretară trecută bine de prima tinerețe, un homosexual și alte câteva cupluri nonconformiste, iar perspectiva lui asupra vieții se schimbă radical.
Autorul dorește să sublinieze cu putere latura emoțională a protagonistului și să aducă în prim plan nebunia acestuia. Urmărim procesul anevoios prin care trece Ignatius și maniera în care acesta se adaptează la societatea modernă, cu părțile ei bune, dar și cu efectele nocive.
Lucrarea va fi foarte bine primită pe piață și va deveni bestseller în America. Pe site-ul nostru, ea este disponibilă în mai multe ediții: Polirom (2012), Nemira (1995).


sus