Romanul de spionaj “Prietenie absolută”, “Absolute friends”, în limba engleză, de John Le Carré, a apărut la sfârșitul anului 2003, la editura britanică Hodder & Stoughton, fiind un roman ce pune accent pe o prietenie marcantă dintre două personaje cu gândiri diferite și opinii politico-ideologice diferite, astfel că, tot ceea ce ajung să realizeze în acest roman, se răsfrânge asupra destinului lor, odată cu căderea comunismului în Germania.
Povestea reprezintă, pe de altă parte și o amplă developare a unor evenimente istorice ce au avut loc în Europa de după cel de-al doilea Război Mondial, perioada de cumpănă din așa numitul Război Rece, fiind trăită de marile puteri, printr-o amplă mascare a unor intenții, astfel că, spionajul ajunge să fie un element de dezechilibrare a guvernelor și de mascare a unor conspirații marcante.
Personajul principal, Ted Mundy, apare în prim planul acțiunii, el fiind catalogat din multele sale experiențe din roman ca un adevărat ratat, nereușind să se realizeze pe plan material, prietenia cu Sasha, fiind punctul de cotitură din viața lui Ted, care ajunge să schimbe destine la nivel înalt, dar și ideologii adânc înrădăcinate în Europa central-vestică.
În România, romanul apare în anul 2005, la editura Rao, în format cartonat, iar printre alte edituri care publică romanul, putem aminti de aceași editură Rao, într-o ediție publicată în anul 2020, în format broșat, având o traducere în limba română realizată de Gabriel Stoian.
John Le Carré, pe numele său real, David John Moore Cornwell, s-a născut la data de 19 octombrie 1931, în orașul Poole, de pe coasta sudică, a Marii Britanii, din regiunea Bournemount, fiind un scriitor renumit în Anglia, pentru romanele sale ce fac trimitere la acte de spionaj și la servicii secrete, un îndelung exercițiu de imaginație, ce se împletește cu o realitate istorică în mijlocul secolului XX.
Crește în Bournemount, însă, mai târziu, alege să studieze limbile străine în Elveția, din anii ’50, începând să lucreze pentru Serviciile Secrete Britanice, ca agent secret plasat pentru oferirea de informații importante.
Începutul anilor ‘60, deschide orizonturile pentru scriitorul englez, acesta începând să scrie romanele sale celebre, în urma acestora, rezultând un personaj de nivelul lui James Bond, în persoana lui George Smiley.
Printre cele mai de seamă romane semnate de John Le Carré, putem aminti de “Spionul care venea din frig”, 1963, “Casa Rusia”, 1989 sau “Moștenirea spionilor”, 2017.
Romanul de spionaj “Prietenie absolută” de John Le Carré propune o amplă, tulburătoare și profundă poveste de suspans, în care destinele unor personaje centrale, se diluează iremediabil în brațele de fier ale unor acțiuni de spionaj, care schimbă imaginea Europei în perioada Războiului Rece.
După cum se desprinde din titlu, o prietenie absolută se naște, însă, întâmplător, între Ted Mundy și Sasha, căci, cei doi sunt, parcă hărăziți să se întâlnească și nu o singură dată și să ducă mai departe câteva acțiuni secrete ce reușesc să destabilizeze o ideologie, ca un tăvălug ce a preluat o mare parte din Europa.
Începutul poveștii, intervine pe planul schițării unui personaj, în persoana lui Ted Mundy, un tip născut în Pakistan, care ajunge să învețe limba germană, la o Facultate din Germania de Vest și care, la începutul anilor ’60, ajunge să se alăture unui grup de protest, devenind, astfel, prieten cu Sasha.
De aici, Mundy, ajunge să urască din ce în ce mai mult comunismul, fiind bătut în mai multe rânduri de poliție, iar viața sa capătă o traiectorie greșită, nereușind să își schițeze o carieră, nici în latura pedagogică, scriitoricească ori publicistică.
Destinul face ca Mundy, să își găsească, la un moment dat, un post la British Council, iar, după ce călătorește în Germania de Est, acesta ajunge să își reîntâlnească prietenul, pe Sasha, cel care lucra acum pentru Stasi, poliția secretă Germană.
De aici, Sasha, care era de fapt agent dublu, lucrând pentru MI6, Serviciul Secret Britanic, îl cooptează pe Mundy, pentru a destabilize blocul comunist german, iar în urma acțiunilor realizate, aceștia contribuie la căderea zidului Berlinului.
Lucrurile nu se opresc însă aici, cei doi fiind mai târziu implicați în alte conspirații la nivel înalt, de această dată terorismul fiind flagelul care pune punct destinelor celor două personaje centrale, însă adevărul despre cei doi, nu iese niciodată de iveală, fiind discreditat de guvernul britanic.