Romanul autobiografic “Un spion desăvârșit”, “A perfect spy”, în limba engleză, de John Le Carré, a apărut în anul 1986, la celebra editură londoneză Hodder & Stoughton, acasta fiind, mai apoi publicat și în Statele Unite la editura Alfred A. Knopf, din New York, iar acest lucru s-a întâmplat datorită tentei de veridicitate pe care îl are romanul, multe dintre detaliile prezentate în operă, având o legătură mai mult sau mai puțin mare cu autorul, astfel că, opera de față a lui Jon Le Carré, ajunge să fie una dintre cele mai apreciate din palmaresul său literar.
Opera, se dezice într-o oarecare măsură de aspectele prezentate în operele sale cu care acesta ne-a obișnuit, aici autorul realizând o radiografie psihologică a ceea ce înseamnă să fii un agent dublu, moralitatea și aspectele mentale stând la baza elaborării acestui roman, care vorbește despre un alt agent secret ce pare să își iasă din minți și să dispară, oferind un punct de vedere pertinent despre lucrul care l-a făcut să iasă din scenă.
Frustrările și deziluziile pe care personajul principal, le-a acumulat în atâția ani de carieră, îl fac să clacheze din punct de vedere mental și să scoată astfel la lumină un secret nedezvăluit până în acel moment.
În România, romanul apare în anul 1997, la editura Rao, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul, alte ediții tipărite, fiind publicate în anii 2001, în format cartonat și 2006, în format broșat.
John Le Carré, pe numele său real, David John Moore Cornwell, s-a născut la data de 19 octombrie 1931, în orășelul Poole, din sudul Angliei, fiind un important scriitor englez de cărți din spectrul romanelor de suspans și de spionaj, acesta îmbogățind continuu, latura cinematografică, prin implicarea scenariilor acestuia în filmele hollywoodiene.
Are probleme încă de mic cu adaptarea în sistemul de învățământ englezesc, alegând mai târziu să studieze în afara țării, iar mai apoi, ajunge să fie cooptat de Serviciile Secrete Britanice, pentru a spiona un grup de studenți.
Începe să scrie la începutul anilor ’60, iar printre cele mai importante romane semnate de autor, putem trece în revistă titluri ca : “Spionul care venea din frig”, 1963, “Casa Rusia”, 1989 sau “Moștenirea spionilor”, 2017.
Romanul autobiografic “Un spion desăvârșit”, de John Le Carré reprezintă, după cum afirmă criticii literari din toată lumea, una dintre puținele cărți autobiografice ale autorului, din acest punct de vedere, romanul poate fi categorisit ca fiind unul semi-autobiografic, însă, multe dintre detaliile prezentate în operă, prezintă similitudini reale cu aspecte din viața autorului.
Opera poartă pecetea unei refulări psihice și mentale, un amalgam de frustrări care par să iasă la lumină din personalitatea umbrită în cea mai mare parte a vieții agentului dublu și a ofițerului de informații britanic, Magnus Pym, cel care alege să intre într-un con de umbră și în viața sa personală.
Pentru ca toată povestea să capete valențele unui text cu aspecte autobiografice, o parte semnificativă din operă, se afundă într-o tehnică de narare și de prezentare a evenimentelor haotică, naratorul prezentând detalii din trecut sau din prezent, fără a oferi o linie de orizont atent elaborată, trecând de la copilărie, la adolescență și maturitate, foarte rapid și fără aplomb epic.
În ceea ce privește povestea din roman, autorul ne prezintă imaginea fostului agent dublu, Magnum Pym, cel care, după ce participă la slujba de înmormântare a tatălui său, pleacă misterios și dispare fără urmă, astfel că apropiații acestuia îl caută cu înfrigurare, neștiind nimic despre el.
După ce intervin câțiva agenți secreți care fac căutări amănunțite, Pym, alege să le ofere acestora un memoriu în care vorbește despre un act de tradare din vremea în care era agent, susținând că a lucrat pentru serviciile secrete cehoslovace.
Pe de altă parte, acesta oferă scuze și se destăinuie familiei în legătură cu ceea ce l-a făcut să își trădeze țara, vorbind printre altele și despre problemele pe care le-a avut în copilărie, în relația cu tatăl, Rick Pym sau în legătură cu agentul cehoslovac, Axel, totul într-un flashback instant de sentimente ce pun pe gânduri cititorul în ceea ce privește asemănările dintre personaj și autor.
Opera a fost ecranizată în anul 1987, în cadrul unui serial de televiziune regizat de Peter Smith și avându-i în rolurile principale pe actorii, Ray McAnally, în rolul lui Magnum Pym sau pe Rüdiger Weigang, în rolul spionului cehoslovac, Axel.