Filtre:
Edituri
 Stiintifica(6) Didactica si Pedagogica(2) Antet(1) Simon and Schuster(1) Socec(1) De Stat Didactica si Pedagogica(1) Wordsworth(1) Voltmedia(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Tipografia Jockey Club(1) Nemira(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19072015
Limba
 Romana(13) Engleza(2) Franceza(1) Germana(1)
Coperti
 Brosate(8) Cartonate(7) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Wordsworth Classics(1) Biblioteca Filozofica(1)

Filtrează
Carti John Locke
Ordonează
Pagina: 1
Carti John Locke
Despre John Locke

Filosof englez ale carui lucrari se afla la baza empirismului filosofic modern si a liberalismului politic. A fost un inspirator atat al Iluminismului european, cat si al Constitutiei Statelor Unite. s-a nascut la 29 august 1632, in Wrington, un sat din comitatul englez Somerset. Tatal sau era avocat si militar care a servit in calitate de capitan in timpul razboiului civil englez.

In 1647 s-a inscris la Scoala Westminster din Londra, unde a castigat onoarea de a fi numit savant al regelui, un privilegiu de care a avut parte doar un numar selectat de baieti. Astfel, Locke a ajuns sa studieze la Christ Church, Oxford (1652). Intre 1652 si 1667, John Locke a fost student si apoi lector la Christ Church, Oxford, unde s-a concentrat asupra curriculum-ului standard de logica, metafizica si clasici.
De asemenea, a studiat medicina extensiv si a fost asociat cu Robert Hooke, Robert Boyle si alti oameni de stiinta de seama de la Oxford. La inceputul studiilor sale medicale, Locke l-a cunoscut pe Lord Ashley, care urma sa devina conte de Shaftsbury. Cei doi s-au apropiat si Shaftsbury l-a convins in cele din urma pe Locke sa se mute la Londra si sa devina medicul sau personal. Pe masura ce statutul lui Shaftsbury crestea, la fel si responsabilitatile lui Locke. L-a ajutat in afacerile sale si in problemele politice, iar dupa ce Shaftsbury a fost numit cancelar, Locke a devenit secretarul sau de prezentari.

In timpul deceniilor sale de in care a lucrat pentru Shaftesbury, John Locke scria. Pe masura ce Anglia a cazut sub un nor de revolutie, Locke a devenit o tinta a guvernului. Desi cercetarile istorice indica lipsa de implicare a lui Locke, el a fost totusi fortat sa plece din cauza unei tentative esuate de asasinare a regelui Carol al II-lea si a fratelui sau, sau a ceea ce mai tarziu a devenit cunoscut sub numele de Rye House Plot.

Exilat in Olanda, Locke a compus An Essay Concerning Human Understanding (Eseu asupra intelectului omenesc), o alta lucrare revolutionara de putere intelectuala care a cuprins patru carti si si-a asumat sarcina de a examina natura cunoasterii umane. Aceasta, precum Two Treatises, a fost publicata dupa intoarcerea sa in Anglia (1688). In cei sase ani de la intoarcerea sa in Anglia, a publicat toate lucrarile sale cele mai semnificative.

Cea mai importanta lucrare a sa in filosofia politica, Two Treatises of Government (1689), si-a prezentat ideile revolutionare referitoare la drepturile naturale ale omului si la contractul social. Ambele concepte nu numai ca au starnit valuri in Anglia, dar au influentat si fundamentele intelectuale care au format revolutiile americane si franceze de mai tarziu.

Mult timp afectat de o sanatate delicata, Locke a murit la 28 octombrie 1704, in Essex, unde locuise in ultimul deceniu al vietii sale. La ani de la moartea sa, inca se evalueaza impactul sau asupra gandirii occidentale. Teoriile sale privind separarea Bisericii si Statului, libertatea religioasa si libertatea, nu numai ca au influentat ganditori europeni precum scriitorul francez iluminist, Voltaire, dar au modelat gandirea fondatorilor Americii, de la Alexander Hamilton la Thomas Jefferson.

Opera: A Letter Concerning Toleration. A Second Letter Concerning  (1690, vol. I, in romana Scrisoare despre toleranta); A Third Letter for Toleration (1692); Two Treatises of Government  (1689/1690); An Essay Concerning Human Understanding (1689/1690, Eseu asupra intelectului omenesc); Some Thoughts Concerning Education (1693); The Reasonableness of Christianity, as Delivered in the Scriptures (1695); A Vindication of the Reasonableness of Christianity (1695); First Tract of Government/English Tract (1660); Second Tract of Government/Latin Tract (1662); Questions Concerning the Law of Nature (1664); Essay Concerning Toleration (1667); Of the Conduct of the Understanding (1706); A paraphrase and notes on the Epistles of St. Paul to the Galatians, 1 and 2 Corinthians, Romans, Ephesians (1707).
Cărți populare scrise de John Locke: Eseu asupra intelectului omenesc

sus