După cum ne-a obișnuit, John Saul este un maestru al jocurilor întunecate, un al doilea Stephen King, care reușește să ne surprindă și de această dată. Poveștile sale sunt parcă desprinse dintr-un film horror, care nu se mai termină, care se prelungește până la nesfârșit și al cărui final nu îl anticipăm sub nicio formă. Lucrarea de față apare în perioada de glorie a scriitorului, iar publicul va fi uimit de capacitatea de creația a acestuia și de artificiile literare la care apelează.
Lucrarea de față este o poveste care îmbină grotescul cu realul, ficțiunea cu suspansul și creează o atmosferă apăsătoare, greu de suportat. Un răpitor de copii, o serie de dispariții ciudate, prea multe morți suspecte și un secret din trecut. Acestea sunt numai câteva din detaliile șocante pe care Saul le adună în povestea sa. Acum 100 de ani, într-o pădurice de la marginea orașului se petrec lucruri din ce în ce mai stranii, iar făptașul unor acte abominabile nu pare a avea niciun soi de remușcare.
În goana noastră de a afla adevărul suntem purtați într-o poveste ciudată, înfricoșătoare și plină de mister. Morțile se succed în ritm alert, sunt uluitoare, iar imaginea cadavrelor împrăștiate la margine de pădure este de-a dreptul răscolitoare. Mergem pe urmele asasinului până la ultima pagină, aflăm detalii neștiute și întâmplări pe care nu știm cum să le catalogăm. Aievea ori real, aceasta este întrebarea pe care ne-o adresăm de-a lungul celor aproximativ 300 de pagini. Saul nu ne oferă prea multe explicații și, trebuie spus, sunt anumite pasaje care par rupte dintr-o înșiruire de acte fără noimă.
Ajungem la jumătatea romanului, pare că avem toate piesele din acest puzzle și, cumva, nu știm în ce mod le putem așeza. Personajele nu ne ajută cu explicații suplimentare, ba chiar ne aruncă într-o ceață deasă și nu reușim să elucidăm misterul decât cu ajutorul neașteptat al lui Saul.
Totuși, trebuie subliniat că sunt anumite pasaje care par de-a dreptul hilare și îl putem acuza pe autor de exagerare a acțiunilor și de hiperbolizare a răului. La John Saul, răul spre în mai multe ori și este dus la extrem cu fiecare ocazie. Astfel, avem răul absolut, care spulberă tot în cale și care destabilizează acțiunea și răul mocnit, care se află undeva in umbra și așteaptă să atace pe nepregătite.
Scrierea este magistrală și conține toate ingredientele unei lecturi fabuloase, iar personajele sunt construite inteligent, pe îndelete și înzestrare cu tot soiul de calități. Cartea ajunge rapid pe piața din întreaga lume, iar stocurile se vor epuiza imediat. Lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru la numai un click distanță, în mai multe ediții: RAO (2006), RAO (1995).