Seria romanelor de suspans continuă, iar John Saul reușește să ne surprindă și de această dată. Autorul construiește o epopee extraordinară, de-a dreptul tulburătoare, menită să ne surprindă și să ne șocheze deopotrivă. Publicată pentru întâia oară în anul 1991, opera este una dintre cele mai de succes pe care Saul le-a semnat vreodată. De această dată însă, cu greu vom reuși să abandonăm lectura, căci suspansul atinge cele mai înalte culmi, iar secțiunea horror este atent exploatată.
„Întuneric”, după cum o spune și titlul este o lucrare plină de tenebre, cu o atmosferă apăsătoare și stranie, care cumva ne va determina și pe noi, cititorii, să intrăm într-o stare ciudată. Povestea omului negru, asta aduce în prim plan relatarea lui Saul. Înfricoșătoare din cale afară, opera se aseamănă teribil cu scrierile lui Stephen King. Omul Negru și adepții săi își formează un adevărat cult, în jurul unui simbol care reprezintă un cerc și de aici înainte misterul se adâncește cumplit.
Cumva, la nivel psihologic, Saul își exploatează atent eroii și ne vorbește despre acești descendenți ai răului, ca fiind, în fapt, oameni de bine. Forțe obscure și necunoscute ne vor domina pe tot parcursul volumul, iar încercarea lui Saul de a ne înspăimânta se va dovedi una reușită. Trebuie spus, la o analiză mai atentă, autorul surprinde cumva lumea reală, cea în care i-a fost dat să trăiască. În fond, oamenii lui Saul sunt răi, însă nu la origini, ci devin pe parcurs o întruchipare a întunericului, cu care este dificil să ne luptăm. În goana noastră de a înțelege ce se petrece, suntem tentați să credem că ficțiunea domină planul real și vom fi surprinși să observăm că, de fapt, lucrurile stau altfel.
Întunericul domină mințile și inimile celor implicați în acțiune, iar cititorul este cumva atras în capcana gândurilor și pornește într-o cercetare amănunțită, fără să știe exact ce caută. Acum, mai puternic ca altădată, scriitura lui Saul ne va fascina, ne va elibera și ne va convinge să dorim să îi citim și celelalte manuscrise.
Dincolo de acțiunea propriu-zisă, suntem purtați în mintea autorului, care se dovedește o adevărată cutie a Pandorei. Astfel, ajungem să descoperim cele mai obscure gânduri ale autorului și să înțelegem cum reușește să construiască o operă atât de măreață. Scrierea ajunge rapid pe piața de carte din întreaga lume, iar stocurile se vor epuiza numaidecât. Reeditată în peste 30 de limbi de circulație internațională, ajunge în topurile celor mai importante scrieri de acest gen, iar popularitatea lui Saul crește considerabil. Mai târziu, operă va servi drept sursă de inspirație pentru un film de scurt metraj și pentru câteva serii de benzi desenate. Pe site-ul nostru, lucrarea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (1995), RAO (2006).