Publicată pentru întâia oară în anul 1977, lucrarea semnată de John Saul avea să aducă suspansul în fața publicului. Cartea apare în perioada de glorie a autorului, iar cititorul va fi fascinat de noul mod de abordare al scriitorului.
Cartea este o lucrare horror de excepție, imposibil de abandonat încă de la prima pagină. Eroii sunt prinși în timp, într-o zonă ciudată, iar lucrurile se complică de la o zi la alta. Saul are darul de a aduce un aer misterios încă de la primele capitole, iar eroii săi sunt de-a dreptul fantastici.
Paginile sunt presărate cu o atmosferă apăsătoare, o teribilă încordare și o serie de întâmplări bizare se succed de-a lungul poveștii. O femeie explorator ajunge să descopere tot soiul de mistere, într-o zonă a lumii greu accesibilă și încearcă din răsputeri să elucideze situația. Katherine este antropolog, aterizează în Hawaii, cumva atrasă de o întâmplare stranie și intră într-un mare bucluc. Femeia descoperă câteva schelete ciudate și încearcă să le inspecteze mai îndeaproape. Când, într-una dintre seri, fiul femeii, Michael, își găsește niște prieteni dubioși și decide să facă scufundări, lucrurile se schimbă radical. Pe parcurs, apar cadavrele, iar cauza nu poate fi descoperită. Morți suspecte și personaje din ce în ce mai bizare își fac apariția. Un experiment ori o crimă? Care să fie motivul acestor situații? Saul nu dorește să ne dea nicio explicație, nu oferă niciun indiciu, nu ne lasă un respiro și adaugă din ce in ce mai multe artificii literare.
„Prezența” este o lucrare incredibilă, greu de înțeles, dar care ne va captiva și ne va ține încordați până la ultimul capitol. Cumva, vom urmări atât personajele, cât și scriitorul, care se implică indirect în narațiune. Eroina este purtată într-o călătorie inițiatică, care îi va aduce numai belele, iar autorul nu dorește să îi înlesnească drumul. De aici înainte, se succed o serie de întâmplări, care mai de care mai haotice, menite să bulverseze cititorul. Morțile nu pot fi explicate, făptașii nu se găsesc, iar ideea unui experiment nebunesc în zonă pare cea mai plauzibilă. Acum, mai puternic ca niciodată, Saul se aseamănă cu Agatha Christie și chiar scrierea atinge cote alarmante.
Ajungem în ultimele pagini și nu reușim să aflăm ce se petrece, de fapt, în acest loc misterios. Mai apoi, urmărim atent cum piesele acestui puzzle sunt așezate rând pe rând și rezultatul va fi unul uimitor.
Lucrarea se va epuiza numaidecât, iar editura va fi nevoită să suplimenteze stocurile rapid. Ulterior, aceasta vă fi reeditată în peste 25 de limbi de circulație mondială și va servi drept sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum. Astăzi, aceasta poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2003), RAO (2005).