John Steinbeck este renumit pentru fel și fel de romane exemplare, care mai de care mai pline de idei și de strălucire. Personajele sunt inspirate din realitatea pe care autorul o trăiește, din evenimentele la care participă și din visurile pe care dorește să și le îndeplinească. Primele sale încercări literare vin din nevoia de a exterioriza un catharsis emoțional și, astfel, ajunge să câștige aprecierea celor din jur. Va primi Premiul Nobel pentru Literatură și va deveni unul dintre cei mai traduși și apreciați scriitori ai veacului său. Steinbeck va influența generații și va deveni apoi vocea unei națiuni. Este interesat de relațiile interumane, de sufletele personajelor sale și de emoțiile publicului. El construiește cu patos fiecare personaj în parte, lucrează la fiecare descriere și dă viață unor romane-fenomen.
Poveștile lui Steinbeck vor cuceri generații, vor transforma și vor modela masele de oameni. Cumva, va reuși să împletească realitatea cu umbra, ficțiunea cu emoția, iar personajele sunt scrijelite după chipul și asemănarea autorului. Lumea autorului este diversă, originală, plină de iluzii, visuri și menită să se impregneze în mintea noastră până la final. Vom urmări cu interes operele autorului și vom înțelege cât este de importantă contribuția sa în literatura universală.
În romanul de față, Steinbeck ne vorbește despre război și pace, despre dragoste și răzbunare, despre iluzia unei lumi pierdute, despre emoții și trădări. Titlul scrierii se referă tocmai la bătălia interioară a autorului, la maniera în care se raportează acesta la mediul înconjurător și la evenimentele care vor lăsa urme adânci în sufletul său. Suntem purtați de condeiul scriitorului și ducem cu noi povara unui suflet greu, împovărat de vreme, curajos și curios, care se dezlănțuie în fața noastră și ne face să ne reîntoarcem la origini.
Autorul exploatează fel și fel de paradigme ale realității și lucrează intenționat la schimbarea mentalității personajelor sale. Treptat, povestea ia o turnură dureroasă, iar eroii sunt captivi într-un carusel al emoțiilor, care ne vor copleși și pe noi. Pășim într-o lume diferită și suntem curioși să aflăm maniera în care Steinbeck interpretează realitatea din jurul său. Așadar, cartea este destinată cititorilor de orice vârstă, iar criticii o vor aprecia enorm. E drept, prin poziția lui realistă, Steinbeck va fi criticat și acuzat că distorsionează și adaugă romantism unei epoci barbare. Totuși, publicul îl va adoram scrierea îi va fi distribuită pretutindeni, iar numele său va atinge legenda. În primă fază, romanul se va epuiza din librării la numai două săptămâni de la apariție, iar editura care cumpărase drepturile de autor este nevoită să suplimenteze stocurile. Apoi, scrierea este adnotată și retipărită într-un triaj mai mare. De aici înainte, Steinbeck este sinonim cu succesul internațional, cu adulația, cu faima.
Astăzi, el este un monument al literaturii universale, un scriitor de geniu, un creator în toată splendoarea sa, iar operele sale rezistă timpului și valului de globalizare. Pe site-ul nostru, scrierea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2004), Humanitas (1997).