Romanul “Perla”, “The pearl”, de John Steinbeck, a apărut în anul 1947, la editura The Viking Press, din New York, Statele Unite, fiind o operă în care autorul tinde să meargă pe unele coordonate prezente și în alte opere scrise, vorbind aici despre sărăcie și despre sentimentele intense pe care un om le trăiește, prezentând aici o familie oropsită de pescari, care ajunge să treacă prin mai multe experiențe la limita dintre viață și moarte, aceștia fiind ghidați întotdeauna de o forță de nebănuit, o forță care reprezintă însăși cheia acestui roman, Steinbeck, realizând încă o dată o caracterizare a unor tipologii diferite de oameni în oglindă.
În România, romanul apare în anul 1993, la editura Iri, în format broșat, având o traducere realizată de Irina Popa, iar printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Rao, 2005, în format broșat sau editura Polirom, 2013, în format broșat.
John Steinbeck s-a născut la data de 27 februarie 1902, în orașul Salinas, din Monterey, de pe coasta nord-vestică a Californiei, fiind un important scriitor american, câștigător al Premiilor Pulitzer, în anul 1940, resprectiv al Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 1962 .
Finalizează cursurile școlare de bază, în orașul natal, iar mai târziu intră la Universitatea din Stanford, fiind silit să muncească pentru a se întreține, nereușind să termine cursurile din Stanford.
Trăiește un timp pe o ambarcațiune, pescuind pentru a supraviețui și reușind să scrie o carte cu ajutorul unui prieten biolog, carte denumită “Marea lui Cortez”.
Primul roman al autorului, “Cupa de aur”, apare în anul 1929, fiind o narațiune care îmbină aventura cu romantismul, pentru ca, în anul 1932, John să publice “Pășunile raiului”, carte de nuvele structurată sub forma unui microroman, una dintre cele mai mari capodopere scrise de Steinbeck.
Printre cele mai importante romane scrise de John Steinbeck, putem aminti de “Fructele mâniei”, 1939, “La răsărit de Eden”, 1952, “Joia dulce”, 1954 sau “Eu și Charley descoperim America”, 1962.
Romanul “Perla” de John Steinbeck, reprezintă o carte plină de patos, o carte care s-a bucurat în timpul apariției de un succes remarcabil, aceasta având puterea de a marca cititorul, fiind ca un exercițiu de transformare a personalității omului.
Steinbeck reușește să trezească sentimente de nebănuit în sufletul cititorului, sentimente care se declanșează doar în anumite circumstanțe, forța sau slăbiciunea intensă a unui om fiind evidențiată doar în momentul în care acesta trece prin momente la limită.
Pe lângă toate aceste trăiri, autorul vorbește și despre capacitatea de transformare în rău a omului, acesta fiind influențat de societate să privească spre aspecte materiale, trecând peste cele inițiale care l-au făcut să lupte cu înfrigurare pentru un bine comun.
Povestea de față pornește de la două personaje, Kino și Juana, personaje care duc o viață modestă, undeva într-un sat de pescari, pe nume La Paz, trăind de pe urma comerțului cu perle.
Totul se schimbă pentru cei doi, atunci când copilul acestora, Coyotito este mușcat de un scorpion, aceștia încercând să facă totul pentru a îl salva.
Ajung de urgență la singurul doctor din zonă, acesta nefiind de acord să îi ajute fără bani, fiind tipul de doctor ipocrit, care duce o luptă surdă pentru bani.
După acest refuz, Kino se ambiționează și pleacă pe mare pentru a găsi cea mai mare și mai frumoasă perlă, fiind ambiționat să își salveze copilul și să îi idea doctorului banii care nu reprezentau pentru el nimic în acele clipe.
După ce acesta găsește cea mai mare perlă, ajunge să fie acaparat de tot felul de gânduri negre, vrând să se îmbogățească cu orice preț, problema copilului, rămânând pe planul doi. Pe lângă toată această trăire interioară puternică, familia lui Kino este acum prinsă și într-un război cu locuitorii satului, aceștia fiind marcați de invidie și încercând prin orice metodă să îi deposedeze de perlă.
În final, în stilul lui Steinbeck, Kino ajunge să fie complet întunecat de gândurile negre, pierzând din acest punct de vedere această luptă internă cu sinele, o luptă care devine un blestem aruncat peste o minte pură, tot acest episod prezentat de autor, fiind o altă poveste creată pentru a scoate în relief puterea stranie pe care banul o poate avea asupra omului.
Opera a fost ecranizată în anul 1948, fiind regizată de Emilio Fernández și avându-i în rolurile principale pe actorii Pedro Armendáriz, în rolul lui Kino și pe María Elena Marqués, în rolul Juanei.