Capodopera „La răsărit de Eden” îl va propulsa pe Steinbeck în rândul celor mai importanți scriitori ai literaturii universale, însă aceasta nu este singura opera de o valoare inestimabilă a americanului.
În 1937 cunoaște lumina tiparului cartea „Șoareci și oameni”, iar impactul acesteia va fi extraordinar. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții, dintre care amintim: Polirom (2013), Pro Pace (1946), RAO (2004).
O călătorie fascinantă alături de două personaje legate de o prietenie greu de înțeles. George Milton și Lennie Small sunt prieteni pe viață, diferiți, dar atât de asemănători. Doi neadaptați ai societății, doi singuratici și neînțeleși, muncesc din greu pentru o zi de mâine mai bună. În acest cuplu aproape ridicol, George este cel isteț, dar inteligența sa este neșlefuită, iar Lennie este cel înzestrat cu o forță fizică deosebită, dar slab de minte.
Cei doi trăiesc cu iluzia unui viitor mai bun, își fac veacul la o fermă din SUA începutului de secol al XIX-lea. Acțiunea este plasată de Steinbeck în timpul marii crize economie, care acea să lase lumea într-o ceață greu de înlăturat, iar consecințele asupra societății vor fi colosale.
În această perioadă de cumpănă, cei doi călători prin viață împart necazuri și bucurii, își poartă de grijă unul altuia și muncesc pentru a-și îndeplini un scop comun: acela de a avea propria afacere.
Nuvela lui Steinbeck este tulburătoare, intriga sensibilizează orice cititor, iar disperarea personajelor va marca puternic audiența. În lumea lor, departe de agitația urbană, orice vis este posibil, orice iluzie poate deveni realitate și orice obstacol poate fi înlăturat. Scriitorul însă are alte planuri pentru personajele sale, transformând treptat opera într-o adevărată tragedie.
Drama singurătății, apăsarea neputinței și lipsa empatiei celor din jur sunt câteva elemente care domină pe parcursul lecturii. Conflictul interior al personajelor este factorul declanșator al nebuniei din finalul operei.
Abil și inteligent, Steinbeck adaugă note de mister nuvelei sale. Astfel, aflăm că Lennie are o plăcere ascunsă și nevinovată, îi place să atingă tot ce e moale și frumos, căței pisici, șoareci și, mai ales, parul femeilor tinere. Această obsesie a personajului nu pare a deranja prea mult la prima vedere, ori trece neobservată. Dar când tot ce atinge Lennie moare, lucrurile se schimbă.
Treptat asistăm la o transformare a celor doi prieteni, la o îndepărtare fără cale de întoarcere, la o fugă nebună de ei înșiși. În peisaj apar și alte personaje interesante, care fac parte din aceeași clasă a marginalilor, a celor respinși de civilizație. Personajele secundare au însă doar un rol decorativ, căci întreaga acțiune se conturează în jurul lui George și Lennie.
Cartea este fascinantă, condimentată cu pasaje filosofice memorabile și de o sensibilitate aparte. Tabloul final este înfiorător, iar destinul eroilor pare cumva curmat prea devreme și prea nedrept.