Filtre:
Edituri
 Humanitas(5) Felix Alcan(4) All(2) Paideia(2) Viga(1) Collier Books(1) Hackett Publishing Company(1) Limes(1) Longmans(1) Philipp Reclam(1) Flammarion(1) Incitatus(1) Penguin Books(1) Alternative(1) Eminescu(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
18732017
Limba
 Romana(14) Franceza(5) Engleza(4) Germana(1)
Coperti
 Brosate(19) Cartonate(5)
Colectii
 Toph(1) Colectia cartilor de seama(1) Societatea civila(1)

Filtrează
Carti John Stuart Mill
Ordonează
Pagina: 1
Carti John Stuart Mill
Despre John Stuart Mill

John Stuart Mill (n. 20 mai 1806, Londra, Anglia - d. 8 mai 1873, Avignon, Franta), filosof, economist si exponent al utilitarismului englez. El a fost proeminent ca publicist in epoca reformatoare a secolului al XIX-lea si ca logician si teoretician etic.

Sub tutela impozantului sau tata, el insusi istoric si economist, John Stuart Mill si-a inceput calatoria intelectuala la o varsta frageda, incepand studiul limbii grecesti la varsta de trei ani si al limbii latine, la opt ani. Tatal lui, James Mill, a fost un sustinator al filosofiei utilitarismului lui Jeremy Bentham, filosofie transmisa si fiului sau.

Mai tarziu a inceput sa creada ca pregatirea sa analitica riguroasa i-a slabit capacitatea de emotie, ca intelectul sau fusese hranit, dar sentimentele lui nu au fost. Acest lucru a dus probabil la extinderea gandirii utilitare a lui Bentham, la dezvoltarea „teoriei daunatorului” si la scrierile sale in apararea drepturilor femeilor, toate acestea cladindu-i reputatia de ganditor major al zilelor sale.

In adolescenta sa tarzie, Mill a petrecut multe ore editand manuscrisele lui Jeremy Bentham si s-a aruncat in opera radicalilor filosofici (inca ghidati de tatal sau). De asemenea, el a fondat o serie de societati intelectuale si a inceput sa contribuie la reviste, inclusiv revista Westminster (care a fost fondata de Bentham si tatal sau, James Mill). In 1823, tatal sau i-a asigurat o functie de junior in compania East India Company, iar el, ca si tatal sau, s-a ridicat la postul de examinator sef.

In 1826, Mill a experimentat ceea ce avea sa numeasca ulterior in autobiografia sa „o criza mentala”, in timpul careia a suferit o criza nervoasa marcata de depresie. Aceasta a fost probabil declansata de stresul intens al educatiei sale, de influenta continua a tatalui sau dominator si de alti factori, dar ceea ce a rezultat din aceasta perioada este mai important decat ceea ce a provocat-o: din cauza depresiei, Mill a inceput sa-si regandeasca intreaga sa activitate de pana atunci si sa-si reformuleze teoriile pe care le-a imbratisat anterior cu toata convingerea. Mill a gasit un fel de balsam mental in versurile din Wordsworth. De-a lungul mai multor luni, depresia lui a disparut si, odata cu aceasta, multe dintre idealurile sale anterioare.

Mill trebuie sa fi avut in vedere propriul sau rol in promovarea credintelor sale detinute anterior, intrucat nu a abandonat in totalitate utilitarismul lui Bentham, ci si-a concentrat acum gandurile pe elementele „pozitive” in loc sa-l atace critic si distructiv; el s-a concentrat asupra modului in care partile sale cele mai bune ar putea fi utilizate in mod constructiv in crearea unei noi societati. El a avansat in efortul sau, cufundandu-se in scrierile unei largi varietati de ganditori (corespondand cu multi), inclusiv John Ruskin, Auguste Comte si Alexis de Tocqueville, si editand o noua revista numita The London Review, pe care a fondat-o impreuna cu tatal sau si Charles Molesworth.

In 1832, Bentham a murit, urmat indeaproape de James Mill in 1836. Odata cu moartea celor doi mentori, Mill a descoperit ca are si mai multa libertate intelectuala. El a folosit aceasta libertate pentru a crea un nou radicalism filosofic incorporand ideile unor ganditori precum Coleridge si Thomas Carlyle. El a recunoscut, de asemenea, ca in timp ce se indeparta de Bentham, au existat aspecte din filozofia mentorului sau pe care intentiona sa le pastreze. Lucrarile sale cele mai importante au inceput sa apara in 1843, cu A System of Logic, cea mai cuprinzatoare si sistematica lucrare filosofica a lui Mill, care a prezentat ideile sale despre logica inductiva si deficientele folosirii silogismelor pentru a avansa logica deductiva. Anul 1859 a marcat publicarea lucrarii de referinta On Liberty, lucrarea de reper a lui Mills in sprijinirea libertatii morale si economice a persoanelor din guvern si societate in general.

In 1861, Utilitarismul a inceput sa apara in forma serializata in revista Fraser. Lucrarea provine din asocierea si cu despartirea de filozofia morala a lui Jeremy Bentham si continua sa fie cea mai cunoscuta lucrare a lui Mill. Sustine sprijinul filozofiei lui Bentham si respinge anumite conceptii gresite despre aceasta. El a fost numit „cel mai influent filozof de limba engleza din secolul al XIX-lea” si este amintit ca unul dintre marii ganditori ai istoriei in ceea ce priveste teoria sociala si politica.

Lucrari publicate: Sistem de logica inductiva si deductiva (1843), Principii de economie politica (1848), Despre libertate (1859), Utilitarismul (1861), Auguste Comte si pozitivismul (1865), Autobiografie (1874).
Cărți populare scrise de John Stuart Mill: Despre libertateUtilitarismul

sus