Despre Jonathan Franzen
Autor a cinci romane si cinci lucrari de non-fictiune. S-a nascut in Illinois, Chicago (S.U.A), si a crescut in Webster Groves, unul din orasele componente ale zonei metropolitane a orasului Saint Louis, capitala statului Missouri. Jonathan Franzen a urmat Swarthmore College din Swarthmore, Pennsylvania.
Odata obtinuta diploma de licenta, a participat la Freie Universitat din Berlin ca membru Fulbright. Dupa ce s-a intors in S.U.A., a a inceput primul sau roman, la care a petrecut timp de opt ore in fiecare zi. Pentru a-si castiga existenta a lucrat in weekenduri ca asistent de cercetare la Universitatea Harvard, urmarind activitatea cutremurelor din intreaga lume.
In anul 1988 a debutat cu romanul The Twenty-Seventh City, iar in 1992 a publicat Strong Motion. Pentru cel de-al treilea roman, The Corrections, a lucrat opt ani. Acesta a devenit un succes senzational si a obtinut premiul National Book Award (2001). In acelasi an romanul a fost in centrul unei dispute intre prezentatoarea de televiziune americana Oprah Winfrey, care l-a selectat pentru clubul ei de carte, si Franzen, care a respins selectiile sale ca fiind simpliste.
Cel de-al patrulea roman al sau, Freedom, a fost prezentat pe coperta revistei Time. Scriind in New York Times Book Review, editorul Sam Tanenhaus l-a declarat „o capodopera a fictiunii americane”. Romanul a castigat Premiul John Gardner si Premiul Heartland pentru fictiune si a fost ales ca una dintre cele 10 cele mai bune carti din New York Times din 2010. A fost, de asemenea, finalist pentru National Book Critics Circle Award si pentru Los Angeles Times Book Prize. Cel mai recent roman al sau, Purity, a devenit imediat un bestseller si a constituit baza pentru un film Showtime de douazeci de ore pe care Franzen a fost co-scriitor si producator.
In afara de cele cinci romane, Franzen a scris a patru colectii de non-fictiune, inclusiv bestsellerul How to Be Alone (2002), memoriile The Discomfort Zone si, cel mai recent, The End of the End of the Earth. El a publicat, de asemenea, o noua traducere a piesei Fruhlings Erwachen (Desteptarea primaverii), de Frank Wedekind, The Kraus Project si Farther Away.
Franzen a fost, de asemenea, producatorul executiv al unui documentar numit Emptying the Skies, despre lupta pentru salvarea pasarilor cantatoare de vanatoarea ilegala in Europa; filmul se bazeaza pe eseul sau newyorkez cu acelasi nume. Cea mai recenta publicatie a sa, What If We Stopped Pretending?, a declansat o avalansa de controverse prin afirmatia ca schimbarile climatice catastrofale sunt acum inevitabile.
Franzen a fost distns cu mai multe premii pentru activitatea sa, printre care: Whiting Writers 'Award din 1988, Best of Young American Novelists din Granta (1996), Salon Book Award (2001), New York Times Best Books of the Year (2001) și James Tait Black Memorial Prize (2002).
Opera: The Twenty-Seventh City (Al 27-lea oras, 1988); Strong Motion (1992); The Corrections (Corectii, 2001); How to Be Alone (2002); The Discomfort Zone; The End of the End of the Earth; The Kraus Project; Farther Away; Freedom (Libertate, 2010); Purity (Puritate).