Autor renumit în SUA, dar și peste hotare, Jonathan Safran Foer avea să cucerească rapid publicul de la cu scrierile sale pline de emoție, reale și populate de tot soiul de personaje. Lucrează o bună bucată de vreme la o gazetă locală, după care este acceptat să colaboreze cu o publicație importată din New York. Este pasionat de literatură artistică, caută inspirația în oamenii pe care îi cunoaște și în locurile pe care le vizitează. Pornește astfel într-o călătorie imaginară deosebită, pe care ne-o relatează treptat în fiecare manuscris al său. De obicei, Safran își alege eroii într-o manieră inteligenta și le oferă puteri depline, ba chiar ii utilizează precum alter-egouri ale sale.
Personajele lui Foer sunt realiste și pline de sentimente, magice și diverse, provenite dintr-o anumită categorie socială și doritoare să depășească toate obstacolele vieții.
„Iată-mă” este una dintre cele mai cunoscute lucrări pe care Foer le semnalează de-a lungul timpului. Diferită de tot ceea ce ne-a oferit pana acum, scrierea ne captivează încă de la primele rânduri. Publicată pentru întâia oară în anul 2016, cartea se concentrează pe o familie de americani autentici, care par a avea viața perfectă. El, Jacob, este director de producție la HBO, dar este permanent nemulțumit de acest job. Ea, Julia, este o arhitectă, care nu a reușit să ducă niciun proiect la bun sfârșit. Deși, din punct de vedere material nu duc niciun fel de lipsuri, cei doi sunt parca prinși într-un conflict interior puternic. Cei trei fii ai lor sunt adolescenți complicați, cu firi complexe și greu de stăpânit. Rutina lor este simplă, iar viața în familie pare tihnită. Totuși, când Julia găsește în telefonul soțului câteva mesaje cu un conținut sexual explicit, lucrurile o iau razna. Femeia este acum dezamăgită, iar încrederea în soțul ei scade dramatic.
Legătura extraconjugale a lui Jacob o deprimă pe Julia, iar urmările vor fi dintre cele mai grave.
Autorul explorează extraordinar trăirile interioare ale personajului, raporturile dintre cei doi și aduce în fața publicului o ilustrare realistă a poveștii. Cartea este plină de surprize, de fel și fel de metafore, cu trimiteri către alte lucrări ale lui Foer și menită să ne stârnească curiozitatea. Un carusel ciudat, plin de fel și fel de emoții contradictorii, o căsnicie care stă să se destrame, trei copii prinși într-un vârtej nebunesc; acestea sunt elementele cele mai importante ale lucrării lui Safran.
Cartea va fi tradusă în peste 40 de limbi de circulație internațională, iar autorul va deveni unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani. Astăzi, la numai un click distanță, cartea este disponibilă în mai multe ediții, dintre care amintim: Humanitas (2017), Humanitas (2016).