Jordan B. Peterson, născut la 12 iunie 1962, este un cunoscut psiholog și scriitor canadian. Domeniile principale ale studiilor sale includ psihologia socială, personalitatea și psihologia anormală, acordând o atenție deosebită psihologiei credințelor religioase și ideologice, și evaluării și îmbunătățirii personalității și performanței. În anul 1999 și-a publicat prima carte, intitulată "Hărțile sensului", care a devenit baza multor dintre ulterioarele lui prelegeri, aceasta combinând psihologia, mitologia, religia, literatura, filosofia și neuroștiința, pentru a analiza sistemele de credințe și sens.
În 2018 și-a întrerupt practica clinică, dar și activitatea de profesor, pentru a se concentra pe publicarea și promovarea celei de-a doua cărți, intitulată "12 reguli de viață: un antidot pentru haos", aceasta având parte de un turneu mondial de promovare, și devenind bestseller în mai multe țări. Oamenii au, în general, o atitudine ambivalentă față de reguli, chiar și atunci când știu că acele reguli sunt în beneficiul lor. Însă, povestea vițelului de aur ne reamintește că, fără reguli, devenim foarte rapid sclavii instinctelor noastre. Povestea ne mai arată și că dacă suntem lăsați liberi, să judecăm de capul nostru, mai mult ca sigur ne vom propune scopuri sub demnitatea noastră umană, adorând calități sub nivelul nostru, devenind animale artificiale care-și scot la suprafață propriile porniri animalice, într-o manieră complet haotică. Povestea din Biblie nu ne livrează doar niște reguli pe care trebuie să le urmăm, ci le îmbracă într-o intrigă dramatică prin care ni se explică de ce avem nevoie de aceste legi, ajutându-ne să le înțelegem mai bine. În același mod este scrisă și cartea lui Jordan Peterson, el propune 12 reguli, cărora le asociază și povești relevante, punând la bătaie cunoștințele sale din domeniu pentru a ilustra și explica de ce aceste reguli sunt benefice, și că ele nu trebuie privite ca niște restricții, ci ca niște ingrediente necesare atingerii scopurilor noastre, ajutându-ne să avem o viață mai împlinită și mai liberă.
Cele 12 reguli descrise în volumul de față sunt: "stai drept și trage umerii înapoi", "ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă-te ca atare", "împrieteniți-vă cu cei ce vă doresc numai binele", "compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent", "nu-ți lăsa copiii să-ți facă lucruri care te vor enerva", "fă-ți ordine în propria casa înainte de a judeca lumea", "concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante", "spune adevărul - sau cel puțin nu minți", "pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi", "fii precis în exprimare", "lăsați-i pe copii în pace când fac skateboarding", "când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o".
Semnificația titlului cărții este una destul de simplă, acesta sugerând faptul că oamenii au nevoie de principii ordonatoare, pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli, standarde și valori, atât ca indivizi, cât și la nivel de colectivitate. Cele 12 reguli prezentate în carte, dar și eseurile care le însoțesc operează ca un ghid pentru a ne menține pe calea cea bună, acea fâșie care desparte ordinea de haos. Autorul își dorește ca acestă carte să-i ajute pe oameni să înteleagă ceea ce știu deja: că sufletul individului este veșnic flămând după eroismul Ființei autentice, și că voința de asumare a acestei responsabilități este identică, de fapt cu decizia de a trăi o viață cu sens.
Cartea "12 reguli de viață" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Random House (2018) și Trei (2018).