Jorge Luis Borges este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori pe care Argentina i-a oferit umanității. Romancier, poet și eseist, Borges este o figură remarcabilă a societății sale, un gânditor deosebit, care îmbină maiestuos filosofia cu metafizica și dă naștere unor opere de-a dreptul deosebite. Influențat de Dante, Kafka și Cervantes, scriitorul definește viața ca o poveste, ca operă ficțională, contrafăcută, dar prezentată drept realitate de către mai marii oameni ai lumii. La rândul său, Borges va influența puternic alți scriitori, precum Umberto Eco sau Julio Cortazar, iar ideile sale vor fi preluate în întreaga lume. Scrierile lui Borges, în toate formele sale, vor ajunge la public în fel și fel de forme și vor fi adaptate pentru teatru, filme și alte spectacole.
Simpatizează cu ideile lui Juan Peron, deși nu este un activist de partid și atacă fățiș orice formă politică care îngrădește libertatea cetățeanului. Ziarele locale vor avea o atitudine rezervată față de proza lui Borges, ba chiar vor refuza să ii publice câteva manuscrise și poezii. Autorul amestecă frumos sentimentele și emoțiile, ba chiar reușește să îndepărteze orice clișeu literar de până acum. Scriitorul ne vorbește despre iubire, singurătate, nebunie, moarte și ură, dar o face într-o manieră absolut senzațională, încât parcă trăim toate aceste sentimente contradictorii alături de persoanele sale.
Scrisă de autor în ultimele sale zile de viață, pe când se confrunta cu orbirea, și publicată în 1975, lucrarea este cea mai profundă și mai sensibilă operă semnată de Borges. Având o însemnătate aparte pentru scriitor și considerând-o cea mai bună lucrare a sa, va fi răspândită în întreaga lume și tradusă în peste 50 de limbi de circulație mondială.
Când eroul principal al cărții întâlnește din întâmplare un vânzător ambulant, care îi vinde o Biblie stranie cu pagini infinite, percepția sa asupra vieții se schimbă radical. Lucrarea nu are început și nici final, este nesfârșită, precum firele de nisip pe o plaja fără capăt. Curios, naratorul află de la vânzător că lucrarea este scrisă într-o limbă necunoscută și nu se știe cu certitudine dacă este, într-adevăr, o traducere a Scripturii. Toate aceste indicații și contraindicații îl vor bântui pe erou, care devine obsedat de volumul pe care tocmai îl achiziționase. De aici înainte, naratorul rămâne strâns legat de cartea respectivă, ba chiar își face griji să nu cumva să o piardă sau să ii fie furată. Obsesia aceasta îi fură somnul, îi stăpânește gândurile, îi stăpânește ființa și nu îi dă pace.
Cartea este plină de trimiteri metaforice, plină de sensibilitate și de tot felul de simboluri care ne vor urmări întreaga lectură. Totuși, Borges este plin de surprize, de schimbări de situație și reușește să ne uimească la fiecare pas. Lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2011), Univers (1983).