Jose Freches s-a născut pe 25 iunie 1950 în Franța. A studiat istoria artei, mai apoi devenind curator la marile muzee ale lumii pentru a împărtăși tuturor informațiile prețioase pe care le-a adunat de-a lungul vieții. De asemenea, în anii 80 lansează prima bibliotecă video din Franța, urmând să intre cu pași repezi în politică. A fost consilier al cabinetului lui Jacques Chirac, s-a ocupat de campania prezidențială a lui Nicolas Sarkozy și Alain Juppé. Viața de scriitor a început destul de târziu însă fiecare roman a ajuns să fie bestseller. ”Drumul mătăsii”, Discul de jad” și ”Eu, Buddha” sunt doar câteva dintre titlurile care nu ar trebui să îți lipsească din bibliotecă.
Romanul biografic ”Gandhi” a fost publicat la editura XO în 2007. În limba română singura ediție este în două volume și aparține editurii Allfa și a apărut în 2010.
Cu toți am auzit măcar o dată numele de Mahatma Gandhi, marele călugăr indian cunoscut pentru înțelepciunea sa. Dar cunoaște cineva povestea din spatele aparențelor? Un bătrânel micuț, cu un zâmbet larg pe față și îmbrăcat tot timpul în alb a luptat o viață întreagă cu răul pentru a ajunge să cunoască îndeajuns de bine ce este corect. S-a născut pe 2 octombrie 1869 în India într-o familie de negustori și avea să fie un copil extrem de fricos. Copilăria ne este extrem de bine detaliată, la fel și adolescența care este marcată de o căsătorie înainte de vreme. Urmează nașterea copiilor dar moartea părinților săi, iar toate acestea îl fac să devină un om solitar și ciudat. Ajuns în Africa și văzând războaie, foamete și lupta pentru supraviețuire, Gandhi decide să devină un soldat al păcii și să renunțe la plăcerile lumești.
Din cauza guvernului britanic care punea ușor ușor stăpânire pe India, Gandhi a pornit un război cu aceștia. Însă un război care nu conținea nici măcar un strop de violență, voia doar să înlăture britanicii din țara sa pentru că economia țării era în pericol iar produsele locale nu mai aveau căutare. Indienii erau sătui până este cap de luxul în care trăiau englezii, ei văzându-și compatrioții murind pe străzi, așa că îndepărtarea acestor străini părea cea mai bună soluție. Independența Indiei se întâmplă de abia în 1947 însă pierde ceea ce acum este Pakistan iar în acel moment se produce o mare ruptură între musulmani și hinduși. O noua luptă a lui Gandhi începe însă de data aceasta cu sine însuși. Timp de câteva zile a meditat fără ca măcar să bea apă, în văzul tuturor și aplaudat de susținători, însă organismul său slăbea și cu greu a fost convins să bea măcar o gură de suc de portocale.
Având foarte mulți dușmani, moartea l-a sfidat de două ori până să reușească cu adevărat să îl ucidă. Prima dată cineva a încercat să îl asasineze însă revolverul era stricat. A doua oară o bombă a fost plantată în locul unde avea loc rugăciunea publică însă nu a existat nici o victimă. De abia a treia oară, a fost asasinat prin 3 gloanțe trase chiar de unul dintre susținătorii săi.