Jose Freches s-a născut pe 25 iunie 1950 în Landes, Franța. În copilăria sa a trebuit să călătorească foarte mult prin Europa din cauza tatălui său, iar Franța a rămas o țară pe care o vizita rar. Pasionat de obiectele de artă și poveștile din spatele lor, a decis să studieze Istoria Artei la Institutul de Studii Politice din Provence și s-a specializat pe studiul Chinei Antice. La doar 21 de ani devine orator la Muzeului Guimet și este atât de apreciat, încât devine unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în acest domeniu. Cu prelegeri la Luvru, British Museum sau Muzeul Orsay, Jose a câștigat și concursuri de oratorie și a devenit cel mai bun orator despre China Antică din Europa. În 1980, după ce a umblat prin lumea întreagă, deschide prima bibliotecă video din Franța și intră în politică. A fost consilier al cabinetului lui Jacques Chirac, s-a ocupat de campania prezidențială a lui Nicolas Sarkozy și Alain Juppé.
Drumul său în literatură începe târziu, în 2002 cu trilogia ”Discul de jad” care a fost tradus în aproximativ 20 de limbi și a vândut peste un milion de copii. Urmează romane precum ”Împărăteasa mătăsii”, ”Gandhi”, care descriu în detaliu viața trecută a Chinei dar și o parte din istoria generală a Asiei. Autorul a publicat și un roman autobiografic ”Eu, Buddha” însă nu a atins culmile succesului cum s-ar fi așteptat.
Romanul ”Imperiul lacrimilor” a fost publicat în două volume, în limba franceză, în Noiembrie 2006 la editura XO. În România cartea a fost publicată de editura Allfa, în colecția Biblioteca de Buzunar, tot în două volume în 2008.
Ne aflăm în China la mijlocul secolului al XIX-lea când are loc căderea lentă a imperiului. Pentru a-l putea înrobi, francezii și englezii au adăugat opiu în orice se comercializa. Dacă nu știți ce este opiul, trebuie să știți că era cel mai modă drog în acea vreme. De la scriitori la boieri, de la hipioți la muncitori în fabrică, toți îl utilizau, însă chinezii nu erau obișnuiți cu așa ceva. Problema este că cele două țări turnau drogul peste mâncare iar în acest fel au reușit să ducă la foamete un popor întreg.
Fiul împăratului Daoguang era singurul care ar fi putut salva imperiul însă existau și aici complicații. Numele moștenitorului era Piatra Lunii și era amenințat cu moartea de clanurile puternice ale eunucilor. El este îndrăgostit de Laura Clearstone, o englezoaică pe care a întâlnit-o întâmplător și nu ține cont de ce are să i se întâmple dacă acele clanuri periculoase vor pune mâna pe el.
În același timp la porțile orașului interzis se înalță un zvon cum că Irina Siberian s-a întors. Împăratul trebuia să aibă grijă totuși să nu facă aceeași greșeală ca acum 18 ani. Oare imperiul Chinei va reuși să scape de toate amenințările ce o pun la încercare? Oare personajele ce își vor face apariția îl vor ajuta de Piatra Lunii să readucă totul pe făgașul normal? Veți afla aceste detalii uimitoare doar dacă veți citi cartea până la ultima frază.