Jose Saramago dă dovadă de inovație și talent deosebit, iar romanul său „Manual de pictură și caligrafie” avea să cucerească rapid audiența de pretutindeni. Apărut în anul 1977, romanul aduce în prim plan povestea unui pictor mediocru, denumit de scriitor cu inițiala H. Protagonistul primește sarcina de a picta portretul unui individ denumit S., care este directorul unei importante companii.
După cum menționam anterior, H. este un pictor limitat și neînzestrat cu vreun talent deosebit, iar această sarcină pare să îl doboare. Astfel, el pornește în căutarea unei surse de inspirație, a unui punct de pornire pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivul. Astfel, eroul lui Saramago va utiliza, în prima fază un jurnal, pentru a înțelege care sunt trăsăturile de caracter ale personajului său. De aici înainte începe o adevărată nebunie, iar Saramago ne poartă pe o cale când întunecată, când luminată. Înțelegem că între cele două personaje se formează o conexiune ciudată, greu de priceput la prima vedere, iar pictorul nostru pare dărâmat.
Cine este acest S. și care este legătura sa cu pictorul cel neîndemânatic? Înțelegem pe parcurs că între cei doi se formează o linie subțire bazată pe remușcări și frustrări. Știind că nu este capabil pentru a face față sarcinii primite, H. se vede obligat să picteze și un al doilea portret, doar, doar acesta ar fi mai reușit. Lupta din interiorul personajului este strânsă și atrage cititorul într-o cursă nebună între declin și rațiune. Saramago reușește să își construiască inteligent personajele și chiar să le pună într-o antiteză dură. Așadar, avem două portrete ale aceluiași om, dar aceste două întruchipări ale sale nu se aseamănă între ele și sunt foarte departe de realitate. Contrastul puternic dintre caricaturile care au ieșit din mâinile lui H. șochează audiența, iar ciitorul nu înțelege până unde va merge Saramago.
O epopee ciudată a contrastelor, o incursiune ciudată dincolo de aparențe, o lume a dualismului nu doar fizic, ci și moral, o lume la limita subțire dintre realitate și vis. Toate aceste ingrediente vor forma romanul-fenomen al lui Jose Saramago. „Manual de pictură și caligrafie” este un manifest pentru imagine, însă nu doar pentru o imagine exterioară. Cartea conține și numeroase informații tehnice, ba chiar ne oferă indicații despre cum gândește pictorul și cum își utilizează tehnicile. Un manual complex, plin de trăiri și sentimente contradictorii, o epopee fantastică despre viață dincolo de apariții, despre miraje și lipsa lor.
Romanul lui Saramago va fi foarte bine primit pe piața de carte din întreaga lume, ba chiar se va bucura de numeroase traduceri și se va situa în topul celor mai căutate scrieri ale ultimelor decenii. La numai un click distanță, pe site-urile anticariatului nostru, romanul se regăsește în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2010), Polirom (2013).