Jose Saramago s-a născut pe 16 noiembrie 1922 într-o familie săracă din orașul portughez Azinhaga. Părinții săi de abia își permiteau luxul de a mânca dar el a fost un elev eminent așa că va ajunge funcționar administrativ dar și mecanic pentru că asta îi era pasiunea. În 1944 se căsătorește cu Ilda Reis, ce mai târziu va ajunge un vestit gravor, iar mariajul va tine 26 de ani. În 1947 publică primul său roman care nu îl va aduce în lumea reflectoarelor așa că multă vreme va lua o pauză. La trei ani distanță se va angaja la o editură și va cunoaște o sumedenie de scriitori așa că începe cu pași mici să o ia de la capăt. Traduce marii clasici, scrie puțină critică iar în 1969 își părăsește postul pentru a lucra la ziar și a se înscrie în Partidul Comunist. După ce publică Evanghelia după Iisus Hristos va avea mari probleme cu Biserica Catolică și se va autoexilat pe Insulele Canare.
Saramago își are sfârșitul în 2010 din cauza leucemiei cronice însă spiritul său încă rămâne în viață pentru că a scris până în ultima clipă.
Romanul "Ridicat de la pământ" a fost publicat pentru prima dată la editura portugheză Editorial Caminho în anul 1980. În limba română apare la editura Polirom în 2016 și 2022, în colecția Top 10+.
Titlul este unul cu un puternic impact emoțional și totodată cu o poveste reală în spate. În orașul portughez Alentejo, clasa țăranilor era extrem de săracă și tot ceea ce făceau era lucrul pământul. Nu era pământul lor, ci al statului așa că ei nu se alegeau cu mai nimic în urma roadelor de care aveau grijă. Luptele de clasă deja nu mai erau un secret, iar pe lângă ele se ducea și lupta pentru libertate care era atât de grea. Nimeni nu muncea pentru el, toți munceau pentru cei bogați și uite așa dictatura acapara mintea oricui. După ce munceau atâta vreme aveau voie să ducă acasă o parte infimă pentru a nu le mai da bani, și din cauza asta rămâneau chiar și fără case pentru că nu aveau cum să le plătească. Țăranii decid să formeze unionismul agrar, adică o formațiune ce a început să protesteze împotriva abuzurilor. Bineînțeles că statul i-a pedepsit aspru pentru ele, dar asta i-a îndârzit. Cu toții îl voiau jos pe liderul Baltazar așa că au început o nouă lupta de eliberare și revendicare a drepturilor, de data asta și mai puternică. Totul explodează în 1974, se compune cântecul Grândola, Villa Morena, un fel de Bella Ciao la italieni, iar oamenii merg drepți spre revoluție. Ea va purta numele de Revoluția garoafei și va fi cea care va reuși să îndepărteze clasele sociale odată pentru totdeauna.
Romanul a fost considerat unul dintre cele mai bune ale autorului și a reușit să devină best seller într-un timp foarte scurt. De multe ori sarcasmul și amuzamentul au reușit să acopere durerea iar asta i-a adus și celebritatea de acum.