Joseph Conrad este celebru pentru o serie de romane deosebite, pline de acțiune și parcă desprinse din filmele Hollywood-ului de odinioară. Suntem deja obișnuiți cu maniera narativă a scriitorului, iar inspirația de care dă dovadă ne va cuceri iremediabil. Pasionat de legendele și miturile antice, cu o puternică înclinație către limbi străine, Conrad împletește frumos trecutul cu prezentul și ficțiunea cu realitatea zilelor sale.
După lungi perioade petrecute pe mare, autorul rememorează în romanele sale cele mai importante momente ale vieții de fugar. Cumva, ne readuce în atenție perioadele de criză, ororile războiului și crimele săvârșite de nebunii istoriei. Conrad este expert în răstălmăcirea cuvintelor și reușește să își pună amprenta puternic asupra scrierilor pe care ni le dăruiește. Astfel, vom lua parte la adevărate desfășurări de forțe, căci autorul are grijă să condimenteze acțiunea cu fel și fel de urcușuri și coborâșuri. Câteva dintre scrierile acestuia vor fi utilizate pentru scenariile unor filme care vor fi primite cu succes pe scena cinematografiei mondiale, iar altele vor sta la baza altor lucrări de mai apoi. Conrad este un clasic al literaturii realiste, al evocării drepte a unor povești pline de viață, populate de eroi nemaivăzuți.
Societatea lui Conrad cunoaște ascensiunea și decăderea, mizeria și gloria, curajul și frica, se confruntă cu lăcomia liderilor săi și cu forța nemaipomenită a comunității predominant patriarhală.
„Taifun” este o scriere diferită, dar care urmează, cumva, mai timid tiparul scriituri lui Conrad. Redactată într-o vreme plină de incertitudine, cartea nu cucerește din prima audiența, iar autorul este acuzat că ar fi desuet. Totuși, mai apoi, opera se încadrează în cele mai căutate scrieri ale veacului și se bucură de aprecieri din partea criticilor. Romanul scurt pe care îl aduce în atenția noastră este, după cum ne atenționează și titlul, asemenea unui taifun literar, iar nebunia cuprinsă în paginile acestuia, ne va atinge ușor și pe noi, cititorii, dornici să îi fim alături lui Conrad în ale sale călătorii. Subiectul scrierii este un apariția unui ciclon tropical, care amenință o zonă de coastă neatinsă până atunci de astfel de calamități naturale.
Cumva, descrierea acestui episod natural violent, a cărui apariție pare să fie iminentă, poate fi privită precum o metaforă, un alter-ego al scriitorului însuși. Fire vulcanică, nestatornică, Conrad dorește să se exteriorizeze prin intermediul operei sale și îi va reuși de minune. Astfel, asistăm la o analiză interioară a scriitorului, transpusă sub forma unor evenimente exterioare fără precedent. Cartea poate fi privită și precum un episod introspectiv ori precum o alegorie adusă vieții scriitorului.
Tradusă în numeroase limbi de circulație mondială, scrierea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Minerva (1992), Meridiane (1959).