Filtre:
Edituri
 Granta(4) Univers(4) Litera(2) Polirom(2) Penguin Books(1) Points(1) Kriterion Verlag Bukarest(1) Reclam(1) Pentru Literatura Universala(1) Hasefer(1) Humanitas(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19642019
Limba
 Romana(13) Engleza(4) Franceza(1) Italiana(1) Germana(1)
Coperti
 Brosate(20)
Colectii
 Carte pentru toti(1) Biblioteca Polirom(1) Raftul Denisei(1)

Filtrează
Carti Joseph Roth
Ordonează
Pagina: 1
Carti Joseph Roth
Despre Joseph Roth

Scriitor evreu austriac de marca, s-a nascut la 2 septembrie 1894, in Brody, Galicia (in prezent parte a Ucrainei), lasand o amprenta indelebila asupra literaturii secolului al XX-lea cu romanele si eseurile sale evocatoare. Viata sa, marcata de evenimentele tumultoase ale timpului sau, a fost tragic de scurta, dar de o importanta imensa.

Primii sai ani au fost modelati de diversitatea culturala a Galiciei, un amestec de diferite etnii si limbi. Dupa ce a studiat la Lemberg (Lviv) si Viena, s-a inrolat in armata Austro-Ungara in timpul Primului Razboi Mondial. Experientele sale pe fronturile estic si italian l-au influentat profund, furnizand un fundal vivid pentru explorarea dezintegrarii Imperiului Habsburgic.

In anii de dupa razboi, Roth a inceput o cariera in jurnalism, contribuind la diverse ziare de limba germana. Talentul sau pentru captarea esentei schimbarilor sociale a aparut pe masura ce raporta schimbari politice si culturale in Europa. In aceasta perioada a stabilit conexiuni cu figuri influente precum Stefan Zweig si Theodor Wolff.

Prima sa carte semnificativa a fost Hiob (Iov), publicata in 1930. Aceasta lucrare emotionanta a explorat teme precum identitatea, exilul si dezintegrarea valorilor traditionale in fata tulburarilor sociale. A fost un preludiu la capodoperele sale ulterioare, evidentiind perspicacitatea lui Roth in privinta conditiei umane si a efectelor tulburarilor politice asupra vietilor individuale.

Odata cu ascensiunea nazismului, Roth, un critic vocal al regimului, a fost supus unei persecutii crescande din cauza originii sale evreiesti si a pozitiei anti-fasciste. In 1933 s-a refugiat, calatorind prin Europa si asistand la ascensiunea autoritarismului. Stilul sau de viata nomad si lupta cu alcoolismul subliniau dificultatile displasarii si pierderii de patrie. In timpul anilor de exil, Roth a produs unele dintre cele mai apreciate lucrari, inclusiv Die Kapuzinergruft (1938, Cripta Hasburgilor), ultimul volum al trilogiei Trotta, care analizeaza declinul unei familii si al unui imperiu.

Priceperea narativa si limbajul poetic au consolidat reputatia sa de gigant literar. Tragedia personala a lui Roth a fost accentuata de problemele de sanatate si de dependenta de alcool. A murit la Paris pe 27 mai 1939, la varsta de 44 de ani, lasand in urma o opera care avea sa fie recunoscuta ulterior ca o reflectie emotionanta asupra complexitatilor epocii sale.

Opera: Radetzkymarsch (1932, Marsul Radetzky); Hiob (1930, Iov); Das falsche Gewicht (1937, Greutatile si masurile); Reisen im August (1927, Calatorie in august); Die Geschichte von der 1002. Nacht (1926, Povestea celei de-a mia si doua nopti); Tarabas (1934); Die Kapuzinergruft (1938, Cripta Hasburgilor).
Cărți populare scrise de Joseph Roth: Marsul lui Radetzky

sus