Despre Josephine Hart
Josephine Hart, scriitoare, producatoare de teatru si promotore a poeziei, s-a nascut la 1 martie 1942 in Mullingar, Co. Westmeath. Fiind cea mai mare dintre cei cinci copii ai lui Dermot Hart si Sheila (nascuta Donoghue), Josephine a avut o copilarie marcata de pierderi tragice. Tatal ei a lucrat initial ca sofer de camion si calator comercial, iar mai tarziu intr-un garaj din Mullingar. Josephine a studiat la Presentation Convent si la St Louis Convent, unde a fost o eleva eminenta, castigand premii pentru eseuri in franceza si pentru recitarea versurilor. Dragostea pentru poezie i-a fost insuflata de tatal ei si de calugaritele de la St Louis.
Planurile ei de a merge la universitate au fost abandonate dupa certificatul de absolvire, pentru a-si sustine parintii devastati de pierderea a trei dintre copiii lor. Un frate mai mic a murit la opt luni in 1947, o sora mai mica a murit la noua ani din cauza meningitei, iar in 1959, fratele ei Owen a murit intr-o explozie. Josephine a locuit acasa, lucrand in birourile ESB din Mullingar, participand in acelasi timp la teatru amator.
In 1963 a plecat la Londra cu intentia de a deveni actrita, inscriindu-se la Guildhall School of Music and Drama. Realizand ca tragediile dramatice ar putea destabiliza recuperarea ei emotionala, a trecut la o cariera in business, gasind succes in telesales la compania de ziare Thomson. S-a implicat in publicarea de reviste comerciale si a lucrat la jurnalul media inovator Campaign. Hart s-a alaturat apoi Haymarket Publishing si a devenit prima femeie director a grupului in 1974, contribuind si la fondarea unei agentii de consultanta pentru angajarea absolventilor.
La 3 iunie 1972, Josephine s-a casatorit cu Paul Buckley, director la Haymarket, cu care a avut un fiu in 1976. Casatoria s-a incheiat in 1983. In 1984, s-a casatorit cu Maurice Saatchi, co-fondatorul agentiei de publicitate Saatchi and Saatchi, cu care a avut un fiu in 1985. Cu sprijinul sotului ei, Hart a inceput o a doua cariera ca impresar teatral.
In anul 1987 a obtinut succes cu productia teatrala Let us go then you and I, bazata pe opera lui T.S. Eliot, si cu productia Casa Bernardei Alba de Federico García Lorca. Din 1987 pana in 2011 a organizat evenimente lunare de promovare a poeziei in Londra, aducand poezii in fata publicului larg si strangand fonduri pentru Actors Centre. A publicat doua antologii de poezie, Catching life by the throat (2006) si Words that burn (2008), si a distribuit gratuit toate scolilor secundare din Marea Britanie copia din 2006.
Prima ei carte, Damage (1991), a fost un succes rasunator, vandandu-se in milioane de exemplare si fiind tradusa in 26 de limbi. A fost adaptata intr-un film regizat de Louis Malle, cu Jeremy Irons si Juliette Binoche. Alte romane ale ei, Sin (1992), Oblivion (1995), The stillest day (1998), si The reconstructionist (2001), au explorat teme de obsesie erotica si moarte, dar nu au avut acelasi succes critic si comercial.
Ultimul ei roman, The truth about love (2009), inspirat din tragedia familiei ei, a fost bine primit. Hart a fost implicata activ in viata literara si culturala din Londra, fiind judecator pentru numeroase premii literare si contribuind la diverse initiative culturale. Dupa moartea ei, mostenirea ei a continuat sa inspire prin evenimentele de poezie si proiectele literare pe care le-a initiat.
Diagnosticul de cancer peritoneal primar (decembrie 2009) a condus la moartea ei (2 iunie 2011 la Londra). Maurice Saatchi a continuat munca ei prin Fundatia de Poezie Josephine Hart si a initiat o campanie pentru imbunatatirea ratei de supravietuire a cancerului. Evenimentele "Josephine Hart poetry hour" continua si astazi.
Opera: Damage (1991, Iubire otravita); Sin (1992, Pacatul); Oblivion (1995); The stillest day (1998); The reconstructionist (2001); Catching life by the throat (2006); Words that burn (2008); The truth about love (2009).