„20.000 de mii de leghe sub mări” este printre cele mai cunoscute romane ale scriitorului francez Jules Verne. Romanul a apărut pentru prima dată în Franța, la Editura Magasin d’education et de recreation, între 1869-1870. Războiul franco-prusac avea să contribuie la amânarea publicării operei, iar ediția ilustrată a acestuia a apărut abia în 1871. Cartea este structurată în două părți. Prima parte conține 24 de capitole, iar cea de a doua 23.
Romanul este unul de aventuri, după cum ne-a obișnuit Jules Verne, însă abordează și alte teme. Întâlnim, așadar, o confruntare între planul real și cel imaginar, o călătorie inițiatică spre un tărâm încă necunoscut.
Pe fondul unor dezastre maritime de neînțeles, profesorul Piere Aronnax decide să investigheze straniile fenomene. Prin urmare, acesta este alesul guvernului SUA pentru a elucida situația recent apărută. Astfel, Aronnax pornește, alături de al său servitor, Conseil, către atingerea scopului final.
În incursiunea sa în apele Pacificului de Nord, profesorul Aronnax descoperă presupusul „monstru". După o vreme, profesorul și ajutorul său, sunt luați captivi la bordul submarinului misterios. Ajunși într-o celulă întunecată, ei fac cunoștință cu căpitanul Nemo, cel care deține supremația acestui straniu submarin.
Din relatările verniene aflăm că acest căpitan Nemo este un personaj ce ascunde multe secrete. Pe parcursul romanului, reușim să înțelegem intenția scriitorului de a da viața unui astfel de personaj. Căci Nemo este diferit, el se ascunde în adâncul mării, mărturisește chiar că lumea pământeană i-a răpit cele mai de preț ființe: soția și copiii săi. Nu ne oferă mai multe detalii despre viața lui de dinainte, dar aflăm cât de mult își dorește să îi razbune pe cei pe care i-a pierdut. Acest misterios Nemo, stăpân în apele Pacificului, cutreieră mările în lung și în lat, luptând pentru libertatea și bunăstarea celor nenorociți de soartă. El îi ține captivi pe protagoniștii romanului, obligându-i astfel să îl însoțească într-un ocol al pământului.
De aici înainte opera verniana se întoarce la origini, iar cititorii sunt purtați într-o aventură intriganta, fiind martori la numeroase răsturnări de situație. Călătoria subacvatică se dovedește a fi o adevărată provocare pentru protagoniști. Asistăm la „revolte" ale naturii, la lupte cu monștrii din adâncuri și la intervenții neașteptate.
Jules Verne pune accent în această operă pe impactul tehnologiei asupra naturii și subliniază efectele nocive ale suprasolicitării acesteia. Pe de altă parte, suntem părtași la o depersonalizare a profesorului Arronnax, care în urma călătoriei este dominat de o serie de stări contradictorii. Acesta își dorește să continue călătoria alături de Nemo, însă se lovește de dorința vehementă a servitorilor săi care vor să scape din acest supliciu cu orice preț. Finalul operei ne aduce scufundarea unei nave inamice de către submarinul lui Nemo, revolta subordonaților săi și, în cele din urmă, eliberarea captivilor.