Romanul de față avea să fie scris de Jules Verne în ultimii ani de viață, dar publicat de fiul acestuia, Michael Verne, la câțiva ani de la moartea tatălui său. Lucrarea începe abrupt, fără prea multe descrieri și, cumva, într-o manieră diferită față de celelalte scrieri semnate de renumitul francez.
Lingvistul Robert Morgand este angajat al unei agenții de turism, Baker&Co, pentru a întreprinde o croazieră în Insulele Canare. O agenție concurentă, Thompson &Co, oferă aceeași vacanță la un preț mult mai scăzut. Astfel, aici pornește o adevărată răfuiala, iar acțiunea capătă un accent dramatic. Cum clienții se îndreaptă spre oferta mai rentabilă, prima companie este determinată să renunțe la sejur. Astfel, Robert se va îmbarca pe vasul rival, doar ar afla cum stau lucrurile de fapt.
Ajuns la bord, bărbatul descoperă că totul este un miraj și că pachetul așa-zis avantajos este plin de neajunsuri și nu poate egala prima ofertă. Cum nu există cale de întoarcere, eroul nostru alege să pornească în această călătorie și să descopere surprizele ce vor urma.
De aici înainte, vom fi uimiți de capacitatea de evocare a lui Jules Verne, dar și de întorsăturile pe care le capătă scrierea. Misterul își face loc în viața personajelor și, pas cu pas, suntem purtați într-o incursiune demnă de un thriller. Acum, mai puternic ca niciodată, ne întoarcem la vechiul Jules Verne și admirăm, o dată în plus, calitățile de povestitor ale acestuia. Tot soiul de obstacole apar în calea vasului, iar eroii sunt nevoiți să se instaleze cu răbdare și mult curaj. Ajungem în punctul culminant al scrierii și înțelegem că nici Robert nu este cine pretindea în primele capitole. Apoi, câteva zeci de pagini, suntem purtați în peisajul minunat al insulelor Caraibe, aflăm noutăți despre fauna din zonă, despre speciile pe care insulele le găzduiesc, dar și despre mituri și legende care circulă de veacuri în cultura vremurilor. Jules Verne ține acum o lecție de geografie și o îmbină frumos cu date istorice reale și evenimente care s-au petrecut în trecut. Revenind la povestea principală, înțelegem că scriitorul dorește să ne amintim de vechii săi eroi și îl înzestrează pe Robert cu o sumedenie de calități. În același timp, bărbatul se arată a fi egoist și încăpățânat, iar momentele sale de furie vor da o față nouă romanului. Sfârșitul scrierii aduce și dezlegarea misterului, dar și finele călătoriei. Din nou, francezul revine asupra frumuseții peisajelor și face câteva pasaje descriptive ceva mai îndelungate.
Cartea ajunge să se epuizeze rapid pe piața din Europa si nu numai. Pe rafturile noastre însă poate fi găsită în numeroase ediții, dintre care vom aminti următoarele: Ion Creangă (1983), Adevărul Holding (2010).