Marele aventurier al romanelor secolului al XIX-lea, Jules Verne, s-a născut într-o familie de burghezi, pe 8 februarie 1828, în orașul Nantes, Franța. Copilăria sa a fost marcată de studiul limbilor străine, în special greaca și latina și de pasiunea sa pentru literatură. Era un copil curios și cu multă imaginație așa că pe la vârsta de 11 ani s-a gândit să își construiască un cort pe o navă ce avea să călătorească în toată lumea pentru a putea vedea ce se află dincolo de orașul său. Tatăl său îl găsește și îl pune să îi promită că va călători doar în imaginația sa, ceea ce va și face peste câțiva ani. La insistențele tatălui său se înscrie la facultatea de drept din Paris de unde după doar un se întoarce. În Nantes, se îndrăgostește de Hermina, o iubire interzisă care îl va marca profund și pe care o va transpune în romanele sale. S-a întors și în al doilea an la facultate, însă în loc să studieze dreptul, începe să scrie piese de teatru și operetă. Se împrietenește cu editorul Pierre-Jules Hetzel care în 1863 începe să îi publice toate romanele după ce mult timp au fost publicate în format foileton în diverse reviste.
Autorul se decide să călătorească în jurul lumii pentru a se inspira pentru scrierile sale și au să fie publicate romane precum ”Insula misterioasă”, ”Indiile negre” și ”800 de leghe pe Amazon” care au ajuns rapid bestsellere internaționale datorită ideilor nemaivăzute până în acel moment.
Romanul ”Aventurile a trei ruși si trei englezi in Africa Australă” a fost publicat în revista Magasin d'Éducation et de Récréation între 1871 și 1872, urmând ca pe 31 octombrie a aceluiași an să fie publicată de editura Hetzel. Pe site-ul nostru poți găsi numeroase ediții printre care se numără: editura ErcPress și MondoRo, 2011; editura Andreeas din 2020 și editura Cozia din 1991.
Trei savanți ruși și trei savanți englezi sunt trimiși într-o misiune destul de importantă a secolului XIX. Ei trebuiau să măsoare arcul unei meridiane din Africa Australă, iar această aventură nu o încep singuri ci alături de localnici, marinari și un boșiman. Însă, cum cele două popoare sunt atât de diferite, bineînțeles că a apărut rivalitatea între cele două tabere, fiecare voia să fie mai presus decât celălalt și să își asume descoperiri pe care de fapt nu le făcuse. Doar William Emery și Michel Zorn păreau să se înțeleagă, iar Nicolai Palander era prea ocupat cu calcule și statistici pentru a-i păsa de ce se întâmplă. Pentru că nu mai dă atenție grupului, acesta se pierde la un moment dat și îl găsesc aproape atacat de crocodili. La un moment dat neașteptatul are loc: Anglia declară război Crimeei iar cele două grupuri sunt obligate să se separe. Jules Verne începe să presară situații limită cum ar fi lipsa hranei și a apei, invazia lăcustelor sau atacurile triburilor nomade, care ne vor face să stăm cu sufletul la gură până la ultima pagină a cărții. Oare vor supraviețui toți sau vor deveni prada junglei?