Jules Verne este unul dintre cei mai cunoscuți autori francezi, cu o influență puternică în literatura de aventură. El este considerat precursorul S. F.-ului, iar cărțile sale sunt îndrăgite de milioane de oameni și astăzi. Începând cu 1979, Verne este al doilea cel mai tradus autor din lume, după Agatha Christie.
„Căpitan la cincisprezece ani” a fost publicat în 1878, mai întâi în revista „Magasin d'éducation et de récréation”, și mai apoi în volum. În acest roman, renumitul scriitor francez Jules Verne se concentrează îndeosebi asupra problemei sclaviei și a comerțului cu sclavi, precum și a greutăților prin care omul trece atunci când devine adult.
Povestea din „Căpitan la cincisprezece ani” urmărește evoluția băiatului orfan pe nume Dick Sand. El este elev marinar pe nava Pilgrim, sub comanda căpitanului Hull. Pilgrim aparține domnului James Weldon și este o navă de pescuit. Din Noua Zeelandă, căpitanul Hull decide, dezamăgit de captură, să se întoarcă în San Francisco, dar o cerere neașteptată din partea soției domnului Weldon îl obligă să accepte urcarea acesteia la bord, împreună cu fiul ei de Jack, în vârstă de 5 ani, bona Nan, și vărul Benedict, un bărbat în jur de cincizeci de ani, pasionat de științele naturii. Drumul pare unul liniștit la început, dar după câteva zile echipajul descoperă o epavă, unde găsesc cinci supraviețuitori de culoare. Tom, Acteon, Austin, Bat și Hercule sunt salvați de echipajul de pe Pilgrim, alături de cățelul Dingo. Totul se schimbă pentru Dick Sand, însă, atunci când căpitanul decide să urmărească o balenă, pentru a duce acasă o captură mai mare. El îl lasă responsabil pe vas pe Dick și pleacă cu restul echipajului în urmărirea balenei cu o barcă mai mică. În încercarea ei de a se salva, balena răstoarnă barca, iar Dick este pus în situația dificilă de a conduce vasul și de a duce la țărm pe toată lumea în siguranță. Negoro, bucătarul vasului, strică compasul și reușește astfel să inducă grupul în eroare. Pilgrim ajunge în cele din urmă la țărm, deși nu în America, iar Negoro fuge cu banii doamnei Weldon. La țărm, ei întânesc un om pe nume Harris, care promite să îi ajute, dar aflăm despre el că este, de fapt, neguțător de sclavi. Dick relizează că sunt pe pământ african și se sfătuiește cu Tom despre cum ar trebui să acționeze. Sunt capturați și separați de doamna Weldon și familie, și doar Hercule și Dingo reușesc să scape. Trec prin momente de cumpănă, Nan moare, Dick îl ucide pe Harris, și este aproape sacrificat de regina locului, la fel și Jack, dar sunt salvați de Hercule și Dingo. Are loc o ultimă confruntare între Dick, Negoro și câțiva nativi aflați pe urmele bucătarului. Dick reușește să îi învingă pe nativi, iar Negoro este mușcat fatal de Dingo. Băiatul și ceilalți pasageri ai fostului Pilgrim ajung în San Francisco după multe aventuri, iar Dick și Hercule sunt adoptați de familia Weldon. Dick își termină ucenicia și devide căpitan pe unul din vasele domnului Weldon.
Călătoria inițiatică a tânărului Dick Sand, de la viața de copil la cea de adult responsabil, ține cititorul cu sufletul la gură de la început până la sfârșit. Un adevărat maestru, Jules Verne invită cititorul să urmărească aventurile lui Dick și ale echipajului său și să descopere cultura africană, o temă des întâlnită în romanele scriitorului francez. „Căpitan la cincisprezece ani” a fost ecranizat în 1945 în Uniunea Sovietică, în regia lui Vasily Zhuravlyov, iar în 1973 românul Nicu Russu a realizat banda ilustrată cu același nume.