Romanul umoristic și de aventuri “Clovis Dardentor” de Jules Verne, a apărut în anul 1896, în primă fază, în format foileton, în șase numere ale prestigioasei reviste “Magasin d'Éducation et de Récréation”, mai apoi, romanul fiind publicat la finalul lunii noiembrie a aceluiași an 1896, la editura Hetzel, ilustrațiile fiind realizate de celebrul desenator Léon Benett.
Laitmotivul operei, îl reprezintă parvenirea, autorul folosind cu precădere umorul în conturarea unui roman plin de culoare, care începe în linia unei piese de teatru, dar care se dezvoltă mai târziu spre ideea unui roman moralizator, în care personajele sunt creionate diferit în funcție de caracter.
Pentru a pune și mai mult accent pe operele celebre ale lui Jules Verne, incipitul operei, prezintă o călătorie fascinantă întreprinsă de mai multe personaje cu statute diferite, printre care și personajul principal, Clovis Dardentor, cel care reușește să treacă printr-o experiență comico-dramatică, în stilul operelor lui Caragiale, Clovis, fiind cel care, de fiecare dată, “cade în picioare”, după ce se eschivează magistral de atacurile perfide ale unor personaje ce doresc cu orice preț să ajungă la avuție cât mai rapid.
În România, romanul apare în anul 1982, la editura Ion Creangă, din colecția Jules Verne, în format broșat, iar printre alte edituri care au mai publicat opera, putem aminti de editura Adevărul, din colecția Jules Verne, 2010, în format cartonat, având o traducere din limba franceză, realizată de Daniela-Andreea Andronic.
Jules Gabriel Verne, s-a născut la data de 8 februarie 1828 în Nantes, Franța, fiind unul dintre cei mai de seamă scriitori SF din lume și unul dintre cei care au creat un teritoriu marcant în lumea copiilor de toate vârstele.
Jules Verne este atras de poezie, teatru și muzică, alegând pentru început să studieze dreptul, la insistențele tatălui, însă, după ce, acesta află că tânărul Jules, nu se ține de facultate, decide să îi oprească finanțarea, acesta începând să scrie, mai apoi piese de teatru și să lucreze la operete muzicale.
Din anul 1855, Jules, începe să creeze foarte multe opere, nuvele, piese de teatru și romane, cea mai de seamă operă scrisă la începutul prieteniei cu Pierre-Jules Hetzel, fiind “Cinci săptămâni în balon”, operă terminată în anul 1862 și care a fost publicată de renumitul editor francez, un an mai târziu.
Printre operele de seamă ale autorului francez, putem aminti de “O călătorie spre centrul pământului”, 1864, “Copiii căpitanului Grant”, 1867, sau “Douăzeci de mii de leghe sub mări”, 1869 și 1870.
Romanul umoristic și de aventuri “Clovis Dardentor” de Jules Verne intervine pe planul călătoriilor descrise de autor în alte nenumărate opere scrise de-a lungul timpului, însă, în opera de față, Jules Verne, ajunge să pună accent în principal pe două aspecte importante și anume umorul și dorința de a pune mâna pe averi cât mai rapid, având în linii mari chiar forma unei piese de teatru în care personajele sunt caracterizate magistral.
Autorul, nu este cu nimic mai prejos în această operă, față de altele, chiar dacă realizează o operă în stil diferit, acesta fiind în tinerețe atras de operele dramatice, cu care a și cochetat în repetate rânduri.
În cele șaisprezece capitole ale romanului, Jules Verne, plasează cincisprezece personaje, mai mult sau mai puțin active în desfășurarea acțiunii, cel mai important dintre acestea, fiind personajul principal, Clovis Dardentor, un industriaș foarte bogat, care călătorește alături de soții Désirandelle și fiul acestora ,Agathocle, aceștia îndreptându-se cu ajutorul unui pachebot, în direcția Oran, Algeria.
Printre aceste personaje, se amestecă și alte caractere ce nu se ridică la dimensiunea celor prezentate mai sus, vorbind aici despre Jean Taconnat și vărul acestuia, Marcel Lornans, doi tipi care merg în Algeria cu scopul de a se înrola în armată, însă ceea ce găsesc pe vas, le schimbă percepția asupra viitorului.
Cei doi, intrând în discuție cu cei patru reprezentanți ai burgheziei, află că, Dardentor, este posesorul unei averii importante și nu are vreun moștenitor în viață, nefiind nici căsătorit, astfel că, în mintea lui Marcel, germinează o idee, anume de a pune mâna pe averea lui Clovis, cei doi punând la punct un plan, prin care Marcel și Jean, trebuiau să îl salveze de la moarte pe Clovis.
Lucrurile ,însă, nu se întâmplă conform planului, astfel comicul de situație, apare în peisaj, iar cei doi, trec din statutul de salvatori în cel de salvați, aceștia fiind scăpați de înec și de incendiu de către Clovis, și chiar dacă drumul spre căpătuire, pare anevoios, cei doi tipi, nu se lasă mai prejos și intră în familie, după ce Louise, viitoarea soție a lui Agathocle, se îndrăgostește teribil de Marcel, iar soții Désirandelle, sunt siliți să plece, plini de furie, înapoi acasă.
În viitorul apropiat, o ecranizare va fi realizată, după povestea acestei opere, printre personajele principale fiind actorii Stephen Fry și Annette Badland.