„Copiii căpitanului Grant” a apărut, ca alte romane ale lui Jules Verne, mai întâi în „Magasin d'Éducation et de Récréation”, în serie, în perioada decembrie 1865-decembrie 1867, fiind publicat în 3 volume un an mai târziu, în 1868. În România, prima traducere a romanului a fost publicată în trei volume la editura Cugetarea, în anul 1940. Anticariatul Printre Cărți pune spre vânzare atât această ediție, cât și ediții mai noi, aparținând editurilor Adevărul, Ion Creangă etc.
„Copiii căpitanului Grant” subliniază încă o dată pasiunea pentru geografie și interesul pentru descoperirea de noi teritorii ale scriitorului francez. Acțiunea se învârte în jurul celor doi copiii ai căpitanului Grant, Mary și Robert. Ei răspund unui anunț dat de lordul Eduard și lady Helena Glenarvan din Scoția, care găsesc în pântecele unui rechin o sticlă cu un mesaj de ajutor scris chiar de căpitanul Grant. Întrucât statul refuză să îi ajute, cei doi hotărăsc să îi ajute pe Mary și Robert și pornesc în expediție. Din nefericire, coordonatele date de căpitan în mesaj nu mai sunt foarte clare, există doar latitudinea de 37 de grade și câteva cuvinte scrise în engleză, franceză și germană, dar care par să nu aibă un înțeles. Ei călătoresc pe mare cu iahtul soțiilor Glenarvan, Duncan. În drumul lor spre America de Sud li se alătură geograful Jacques Paganel. Urmează descrieri ample ale Patagoniei, ale insulei Tristan da Cunha, ale insulei Amsterdam și ale Australiei, în care putem recunoaște măiestria scriitorului francez de a prezenta o arie geografică, cu particularitățile ei, cum este cazul observațiilor lui Paganel, mai ales în ceea ce privește botanica și entomologia.
Când ajung în Australia întâlnesc un fost membru al echipajului de pe Britannia, vasul căpitanului Grant, pe nume Ayrton. Acesta îi conduce la locul naufragiului, însă intențiile sale sunt ascunse și aflăm că Ayrton fusese abandonat în Australia, după o încercare eșuată de a lua controlul asupra navei. Încearcă același lucru și cu Duncan, deși nu reușește, cu toate că aventurierii trăiesc cu această impresie. În drumul lor spre Europa, nava pe care se află naufragiază și ajung să fie capturați de un trib Maori. Reuseșc să scape repede și sunt salvați chiar de Duncan. În poziția de prizonier, Ayrton se simte obligat să dea toate informațiile pe care le știe despre căpitan. Astfel, echipajul merge pe insula Tabor, unde îl găsesc pe căpitanul Grant. Ca pedeapsă, Ayrton este abandonat pe insulă în locul căpitanului.
„Copiii căpitanului Grant” rămâne un roman iubit de copii și adulți până azi. Una din cele mai cunoscute ecranizării ale romanului este animația din 1962, produsă de Walt Disney Productions. Animația a primit titlul din limba engleză al romanului, ”In search of the Castaways”, și s-a bucurat de succes atât în Statele Unite, cât și în lume. În 1962, animația s-a plasat pe locul trei în topul filmelor cu cele mai mari încasări în State și a fost declarat unul din cele mai populare 12 filme în 1963 în box office din Marea Britanie.