„De la Pământ la Lună” apare pentru prima dată în anul 1865, la Editura Hetzel, în Franța. Romanul științifico-fantastic, scris de Jules Verne, este unul dintre cele mai vechi de acest gen și a fost primit cu apreciere pe piața de carte.
Jules Verne rămâne, și de această dată, fidel stilului literar care i-a adus faima, iar acțiunea cărții se petrece într-un univers paralel. Avem parte, așadar, de o poveste tipică francezului, plină de intrigă și cu răsturnări de situație nemaivăzute.
Romanul spune povestea unui bărbat puternic ce deține un club de arme din regiunea Baltimore. Cum ne-a obișnuit, Jules Verne ne prezintă mai multe fire narative. Aflăm, prin urmare, că eroul nostru are un rival puternic, în zona de nord a Philadelphiei.
La finele Războiului Civil, Barbicane, președintele clubului de arme Gun Club, decide că vrea să trimită o ghiulea pe Lună. Pentru implementarea acestui proiect, Gun Club începe imediat o strângere de fonduri care se finalizează cu succes. Așadar, clubul efectuează mai multe experimente în SUA, iar printre acestea se numără și realizarea unui tun gigantic, menit să ajute la îndeplinirea obiectivului.
De aici înainte, evenimentele se desfășoară nebunesc, apar numeroase personaje susținând idei care mai de care mai năstrușnice. Scriitorul ne prezintă gradual acțiunea, însă conflictul dintre protagoniști se accentuează puternic în partea de final a romanului.
Jules Verne elaborează și o listă de întrebări fundamentale operei sale. Este oare cu putință trimiterea unui proiectil tocmai pe Lună? La ce distanță se află tunul de Lună? Influențează poziția Lunii succesul sau eșecul proiectului gândit? Cât ar dura acest experiment? Cum poate știi eroul nostru care este locația favorabilă planului său? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în paginile romanului, însă Verne vrea, mai întâi, să testeze capacitatea de gândire a cititorului.
Cititorul se pierde în detaliile de umplutură ale romanului sau în descrierile ample ale francezului, dar, în cele din urmă, rămâne fascinat de măreția operei verniene. Căci Verne are puterea de a amesteca în ficțiunea sa date extrem de importantă și alte noțiuni din sfera matematicii ori științelor exacte. Deși romanul în sine este unul ficțional, datele folosite au la bază statistici reale sau cercetări ale unor centre respectabile din întreaga lume.
După cum bine știm, Jules Verne este unul dintre cei mai traduși scriitori francezi ai tuturor timpurilor. Este de prisos să amintim că, asemenea altor opere de ale sale, „De la Pământ la Lună” a fost tradusă în peste 50 de limbi, adaptată pentru piese de teatru, filme și desene animate. În anticariatul nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții lui Jules Verne, dintre care amintim următoarele: Cugetarea (1930), Tineretului (1958), Regis (1993), Adevărul Holdig (2010).