Roman apărut pentru întâia oară în anul in 1887, însă nu în forma sa completă. Varianta finală avea să apară în 1889 și va cuceri publicul de toate vârstele. De această dată, pe lângă tema călătoriei, scriitorul atinge un alt subiect interesant, și anume istoria patriei sale. Deși nu se arată la fel de patriot precum Dumas, Verne reușește să impresioneze prin trimiterile istorice și culturale. Lucrarea este o călătorie fantastică, o incursiune în paginile Franței de altădată. Războiul dintre Franța și Prusia izbucnește rapid, iar în vâltoarea evenimentelor un general din armata franțuzească pornește într-o drumeție periculoasă și care îi va oferi o experiență palpitantă, iar pe noi, cititorii, ne va ține cu sufletul la gură până la sfârșit.
În acest peisaj acid, dincolo de sentimente patriotice, armata nutrește o teamă imensă în fața necunoscutului. În mijlocul conflictului, Jules Verne poziționează o poveste de dragoste palpitantă și cumva stranie, căci suntem obișnuiți cu stilul tău, care nu conține niciun gram de romantism.
O poveste palpitantă despre iubire și război, despre renunțare și victorie, despre speranță și triumf, care ne va ajuta sa înțelegem mai bine perioada aceea și să ne apropie de noul stil al lui Verne.
„Drumul gloriei” este un itinerar fascinant și, literalmente un drum al gloriei pe care îl parcurge armata franceză pentru izbuti. Călătoria este lungă și anevoioasă, ba chiar soldații vor fi istoviți la finalul drumului. Cartea este cumva o pagină semnificativă din istoria francezilor, un omagiu adus de Jules Verne patriei sale. În peisaj își fac apariția tot soiul de personaje, pe lângă eroul principal, care mai de care mai interesante. Relațiile dintre rezonând se leagă armonios, iar conflictele de interior se aplanează rapid, fără să izbucnească o răfuială majoră. Câteva întregi de culise se vor lega magistral și vor face acțiunea sa exploreze, iar cititorul va fi fascinat de parcursul poveștii.
Pe alocuri, scriitorul își varsă oful pe armata nemților și îi ponegrește în cel și chip. Aici, trebuie amintit că francezul este realist și face o confesiune personala, căci problematica războiului îl va preocupa întreaga viață. Lucrarea este deosebită și va stârni controverse majore în rândul publicului. Verne va fi acuzat că pledează în favoarea conflictului armat și că nu este tocmai un ins pacifist. Totuși, odată ajunsă la piața de carte, lucrarea se va epuiza masiv și, ulterior, va fi tradusă în peste 40 de limbi de circulație mondială. Studiourile de la Hollywood vor utiliza scrierea pentru scenariul unei pelicule de mare succes. Tratează poate fi găsită pe site-ul nostru la numai un click distanță, în mai multe ediții: Negreanu (1925), Agora (2004).